Ciprian-Titi Stoica (AUR): România nu dispune de resurse pentru construirea și lansarea unui satelit neexperimental

Construirea și lansarea în spațiu a unui satelit românesc neexperimental a făcut subiectul ultimei întrebări parlamentare emisă de către deputatul AUR Ciprian-Titi Stoica către ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja. Stoica constată că România nu dispune de niciun satelit artificial adevărat, pentru scopuri civile și militare/de securitate, solicitând un punct de vedere oficial privind necesitatea și oportunitatea fabricării și lansării în spațiu a unui satelit românesc neexperimental. În răspuns, Burduja susține că, chiar dacă există această oportunitate, Legea Bugetului de Stat nu prevede resurse financiare pentru acest tip de construcție.

Există oportunitatea fabricarea în și de către organizații/specialiști din România a unui satelit românesc (neexperimental) pentru scopuri civile, comerciale, guvernamentale și militare/de securitate. În prezent, Agenția Spațială Română asigură consultanță pentru dezvoltarea unui sistem satelitar de telecomunicații, proiect strategic de interes național cu aplicare în spectrul comunicațiilor satelitare și tehnologiei avansate ce va asigura acoperirea multidomeniu a nevoilor de misiune ale Ministerului Apărării Naționale și instituțiilor de stat cu atribuții în domeniul securității naționale. Emiterea oricăror costuri pentru proiectarea unei misiuni satelitare nu se poate face în lipsa definirii clare a misiunii în contextul căreia se face această solicitare„, se arată în răspunsul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Totodată, Guvernul României nu prevede în Legea Bugetului de Stat pe anul 2023 alocarea de fonduri necesare fabricării și lansării în spațiu a unui satelit românesc neexperimental.

În Uniunea Europeană țările care dispun de sateliți artificiali în spațiu sunt, în ordine descrescătoare: Franța (86), Germania (74), Italia (35), Spania (33), Luxemburg (12), Olanda (11), Suedia (11), Danemarca (9), Lutuania (8), Polinia (4), Grecia (3), Cehia (3), Bulgaria (3), Portugalia (2), Estonia (2), Slovenia (2), Slovacia (1), Ungaria (1) și Letonia (1).

Agenția Spațială Română, înființată în 1991, se află în subordinea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.