Deputații AUR de Suceava solicită premierului Ciucă indemnizații pentru scoaterea românilor din sărăcie

Alianța pentru Unirea Românilor a depus un proiect de lege care prevede armonizarea salariului minim, dar și armonizarea pensiei minime cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent. Deputații AUR de Suceava Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu solicită ca propunerile legislative să devină inițiative ale premierului Nicolae Ciucă în acord cu precizările Avocatului Poporului cu privire la standardele de cost pentru serviciile sociale.

Se impune ca suma ce rezultă din această armonizare cu legislația europeană privind calcularea unui „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” să fie suportată de la bugetul de stat cu sprijinul Uniunii Europene.

Așa cum a fost convinsă Uniunea Europeană să suporte indemnizațiile privind trecerea românilor prin pandemiei tot așa se poate obține o indemnizație privind scoaterea românilor din sărăcie. Indexările preconizate pentru salariul minim al românilor nu acoperă rata inflației. O indexare a tuturor pensiilor cu 10% nu este corectă pentru pensionarii care au o pensie sub coșul minim de consum pentru că îi menține sub pragul sărăciei. În aceeași situație sunt toți românii care au veniturile sub coșul minim de consum. Care este data la care pensionarii vor avea ca pensie minimă valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent? Care este data la care românii vor avea ca salariul minim valoarea coșului minim de consum?„, au întrebat deputații AUR de Suceava Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu.

Totodată, aceștia solicită Institutului Național de Statistică să calculeze, de îndată, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent, actualizat conform OUG 217/2000, iar Guvernul României să coreleze salariul minim și pensia minimă cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent conform raportului Avocatului Poporului.

Parlamentul European a adoptat în data de 14.09.2022 o nouă legislație privind salariile minime adecvate în UE care impune calcularea unui „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim.

Potrivit raportului Institutului de Cercetare a Calității Vieții și Syndex România din luna septembrie 2022, coșul minim de consum pentru un trai decent este de 3.275 lei pentru o persoană adultă.

%d blogeri au apreciat: