Gianina Șerban (AUR): închiderea minelor trebuie însoțită de măsuri rapide și eficiente pentru cetățeni. Ce face Ministerul Energiei?

Alianța pentru Unirea Românilor a fost singurul partid din Parlamentul României care s-a opus proiectul de lege ce face referire la închiderea minelor de lignit și huilă. Deputata AUR Gianina Șerban susține că, în acest caz, ne vom îngreuna și mai mult situația privind criza energetică, iar facturile cetățenilor vor fi și mai mari și imposibil de achitat. Mai mult, deputata AUR precizează că România dispune de o multitudine de variante de a produce eficient și rapid energie electrică atât prin metode convenționale cât și prin metode neconvenționale, ecologice și sustenabile, dar la care ministrul Energiei Virgil Popescu nu face apel, adresându-i o serie de întrebări în acest context, în vederea soluționării crizei energetice din țara noastră.

Mi-aș fi dorit ca în egală măsura cu rapiditatea trecerii proiectului prin plenul Camerei Deputaților și vot, să veniți și cu inițiative care să înlocuiască minele, dar care să fie cel puțin la fel de eficiente din punct de vedere energetic pentru ca cetățenii să se bucure de o scădere a prețului. Care este producția de energie electrică a României în prezent? Aș dori răspuns defalcat pe fiecare tip de energie. Care este explicația ministerului pe care îl coordonați cu privire la închiderea minelor de lignit și huilă? Cu ce alte metode convenționale/neconvenționale veți înlocui capacitatea de producție pe care România o pierde odată cu închiderea acestor mine?”, a întrebat deputata AUR Gianina Șerban.

Potrivit deputatei AUR Gianina Șerban, România este o țară cu un potențial energetic impresionant, datorită diverselor variante de producție a energiei electrice și care poate produce energie electrică cu ajutorul centralei nucleare, centralelor termice, turbinelor eoliene, parcurilor fotovoltaice, hidrocentralelor, prin valorificarea biomasei sau chiar a deșeurilor.