VOTAT | Mihail Albișteanu (AUR): statul român, obligat să înființeze centre comunitare românești în străinătate

Centre comunitare românești vor fi înființate în străinătate după ce Camera Deputaților a votat un proiect de modificare a legii privind crearea acestora, stabilind proceduri suplimentare referitoare la atribuţiile, finanţarea personalului acestor centre. Proiectul a revenit pe masa deputaților din Parlamentul României după ce deputatul AUR Mihail Albișteanu a propus spre aprobare proiectul de lege care „se rătăcise” vreme de vreo 4-5 ani, în mod inexplicabil, prin sertarele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei. Datorită implicării deputatului AUR Mihail Albișteanu, diaspora se va bucura de aceste centre comunitare românești, reprezentând locuri de întâlnire și sedii de unde românii se simt mai aproape de casă.

În vederea îndeplinirii acestei obligaţii, statul român asigură înfiinţarea unor centre comunitare româneşti în străinătate, fiind eliminată condiţia existenţei în statul respectiv a cel puţin 5.000 de cetăţeni români înregistraţi la misiunile diplomatice ale României. Proiectul de lege este benefic pentru comunitățile de români din afara granițelor, iar despre existența acestuia am fost informați de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Potrivit celor adoptate, statul român are obligaţia de a lua măsuri menite să asigure un cadru pentru o bună reprezentativitate a românilor din afara graniţelor ţării la nivel de comunitate şi de a asigura coeziunea în cadrul acestora”, a declarat deputatul AUR Mihail Albișteanu.

S-au înregistrat 192 voturi „pentru”, 36 „contra” şi 11 abţineri.

Înfiinţarea fiecărui centru comunitar românesc se face în acord cu disponibilitate bugetară anuală a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni: la cererea comunităţii, ca urmare a solicitării adresate Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, semnată de cel puţin jumătate dintr-un minimum de 2.000 de cetăţeni români înregistraţi la misiunile diplomatice şi, după caz, la oficiile consulare ale României din statul respectiv; sau la iniţiativa DRP, funcţie de necesitatea rezultată din implementarea politicilor de guvernare, în acord cu strategia pentru românii de pretutindeni.

Proiectul prevede un model de solicitare în acest sens, stabilindu-se şi că cererile vor fi preluate şi analizate de DRP în ordinea înregistrării lor.După înfiinţarea centrului comunitar românesc, calitatea de membru al acestuia se dobândeşte în urma unei solicitări adresate conducerii centrului, mai stabileşte actul normativ.

Deputaţii au decis şi ca înfiinţarea şi desfiinţarea centrelor comunitare româneşti din străinătate, regimul de finanţare, structura organizatorică şi numărul de posturi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea DRP.

Statul român, prin DRP, va asigura fiecărui centru comunitar românesc un sediu în care să îşi desfăşoare activitatea.

DRP, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, înfiinţează centrele comunitare româneşti, pe baza acordurilor internaţionale încheiate în acest sens cu statul de reşedinţă. DRP, cu avizul MAE, propune înfiinţarea centrelor comunitare, pe baza solicitărilor primite sau din proprie iniţiativă, în funcţie de distanţa mare faţă de misiuni diplomatice, oficii consulare ori institute culturale româneşti, care îngreunează accesul la o prezenţă instituţională românească; numărul de români din regiunea în care va funcţiona centrul comunitar românesc.

%d blogeri au apreciat: