Căldura a dus la stratificarea interiorului Europei, unul dintre sateliţii lui Jupiter

Europa, unul dintre cei mai interesanţi sateliţi ai planetei Jupiter din perspectiva condiţiilor pentru existenţa vieţii, a dispus de suficientă căldură internă pentru a avea un interior stratificat şi un ocean sub calota de gheaţă care acoperă acest satelit, conform unui nou studiu prezentat miercuri, în cadrul Conferinţei anuale Goldschmidt din domeniul geochimiei, transmite joi Space.com.

Mohit Melwani Daswani, planetolog la NASA’s Jet Propulsion Laboratory din California, a coordonat o echipă care a analizat datele adunate de misiunea Galileo. Începând de la jumătatea anilor ’90, sonda Galileo a studiat planeta Jupiter şi lunile sale timp de 8 ani, descoperind că sub calota glaciară a Europei se află un ocean global de apă în stare lichidă.

Echipa lui Daswani a descoperit că un fenomen care produce stratificare, denumit proces de diferenţiere, ar putea sta la originea acestui ocean din subsolul Europei.

Europa dispune de o serie de caracteristici considerate cheie pentru o lume în care să poată apărea viaţa, a declarat Daswani pentru Space.com într-un interviu. Descoperirile lui Daswani ar putea avea implicaţii pentru studierea posibilităţii apariţiei vieţii şi pe alte planete sau sateliţi, chiar şi din afara Sistemului Solar. Cercetătorii speră ca următoarele misiuni,

 » Citește toată știrea pe AgerPres

Lasă un răspuns