Nașul nostru american (1)


Știrea este totală și spune multe. David Muniz, însărcinatul cu afaceri al SUA la București, adică șeful ambasadei americane, s-a dus la nunta fiicei lui Virgil Popescu, ministrul Energiei. Apariția acestuia trebuie să fi lăsat nuntașii cu gura căscată. Să-i cadă fața și miresei, și mirelui, nu alta. Îndărătul unui zîmbet de politețe, acesta din urmă s-o fi gîndit că l-a prins pe Dumnezeu de pulpană, că a luat-o pe drumul succesului și că o să primească repede un plic, nu neapărat dintre cele cu bani, ci cu o decizie guvernamentală privitoare la o numire într-o funcție importantă. Păi cum să nu-l promoveze România pe ginerele lui Virgil Popescu la a cărui zaiafet de socru mare a fost reprezentantul SUA în România? Ginerele poate spune că la întemeierea familiei sale a avut parte de un martor (garant) american important. Numai o subtilitate de diplomat hîrșit preț de cîteva decenii prin ambasade l-ar putea determina să nu afirme că el s-a însurat și cu acordul SUA și că el reprezintă ceva în țara în care socru’-su este ministru. Altfel, cu mintea subțire a tinereții ar putea zice: Gura, că vă spun la americani!

În termeni de Bulă pus pe dat telefoane la Radio Erevan, am putea înțelege că americanii ne susțin și în UE, și în NATO, și în independența energetică, inclusiv la întemeierea de noi familii. În același timp, în plin scandal cu prețurile umflate la energie, am putea înțelege că David Muniz s-a dus la nunta odraslei lui Virgil Popescu în semn de apreciere și prietenie, dar și pentru a-i mulțumi pentru performanța obținută în domeniu. Adică pentru prețurile nebune la energie. Mîine-poimîine, la prețurile atinse, americanii vor putea vinde gaze de șist la prețuri bune, mai scumpe decît scotch-ul vechi, chiar mai scumpe decît metalele rare.

Totuși, cum se explică participarea acestui charge d’affaires la nunta unei odrasle românești cînd oficialii americani nu primesc miniștri și parlamentari și nu dau explicații pentru nimic? Cum s-o fi legat așa prietenie cu inginerul acesta cu figură de tocilar uzat și prăfuit? Ce magnetul naibii o fi avut el la american? Am dat o raită pe net să vedem dacă găsim ceva despre prietenia dintre cei doi. Și ce-am aflat?

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a avut o întâlnire de lucru cu David Muniz însărcinatul cu afaceri al SUA în România“, se arată într-o postare pe pagină oficială de Facebook.

Pe agenda discuțiilor s-a aflat întărirea relațiilor bilaterale dintre cele două state și colaborarea în domeniul energiei, principalul obiectiv fiind în acest moment investițiile în domeniul nuclear, transmite ministrul.

„De asemenea, am discutat și despre extragerea gazelor naturale din Marea Neagră și stadiul în care ne aflăm în acest moment. La întâlnire au mai participat secretarul de stat Dan Drăgan și consilierul economic la ambasada SUA Brad Stilwell”, a mai adăugat acesta. 

Reamintim că în urmă cu 6 luni, România, prin începerea lucrărilor la conducta submarină din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD, a făcut un pas important şi se asigură că probabil va fi prima ţară care va scoate gaze naturale din Marea Neagră”. (Calea Europeană.ro)

Hopa, Mitică! Cei doi reprezentanți ai celor două țări reîntîlniți la nuntă duc prietenia între popoare pînă în familie, chiar dacă prietenia strașnică și bine dosită are la bază tot energia. Gazele naturale, adică!

Însărcinatul pentru afaceri american, la nunta fiicei unui ministru român

Un pic mai încolo, dăm peste liantul acestei prietenii trădat de nunta odraslei!

”Premierul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi David Muniz, Charge d’Affaires ad-interim – Ambasada SUA în România, au participat astăzi la semnarea contractului de vânzare-cumpărare pentru preluarea de către Romgaz a participaţiei companiei Exxon aferente perimetrului Neptun Deep.

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (ROMGAZ), cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat, la sediul Guvernului României, contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră”.

Care va să zică, și premierul, și Virgil Popescu au fost la semnarea contractului de vînzare a acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (un SRL) prin care ROMGAZ a dat un sac de bani (1.060.000.000 USD) pentru 50% din dreptul de exploatare a unui perimetru care va da gaz cînd plecăm și spre Lună. Afacere americană ca în anii 30, la Chicago! Am dat un sac de bani pentru niște hîrtii și pe niște explorări. Ai zice că premierul s-a înghesuit și el la o festivitate fericită care marchează o plată record pentru ceva care am dat cîndva de pomană. Cine știe cînd va avea și el o nuntă!

De data aceasta, am dat un miliard pentru altă șapcă! Suntem băieți generoși! Știm să ne purtăm frumos. Plătim orice semn de simpatie și de susținere, ca și președintele Iohannis! Vă dați seama, la un contract de 1 miliard de dolari (și ceva!) cum să nu palpite și să nu facă faimoasa declarație postată cu ocazia nunții.

– ”Inima îmi bubuie de fericire și de emoție”

A rămas David Muniz stană de piatră? NU! A venit și el cu o șapcă, transmițînd astfel procurorilor că prietenia strategică a celor doi nu-i de nasul DNA.

Fiind pe internet, am zis, ia să vedem noi ce scrie biata noastră presă română?

Preluat: https://www.cotidianul.ro/nasul-nostru-american-1/

Lasă un răspuns