Se împlinesc astăzi, 8 mai 2021, 53 de ani de la trecerea în eternitate a doamnei de aur a Gorjului, Arethia G. Tătărescu. Unii gorjeni au uitat-o, alții îi poartă vie amintirea și prețuirea pentru toate cele câte a realizat în Gorj. „Muncește numai, muncește stăruitor, – scria un contemporan, în ziarul „Gorjanul” încă din 1926 – aleargă, se frământă, dându-și bine seama că faptele plătesc mult mai mult decât meșteșugitele vorbe, decât frumoasele discursuri, decât toate teoriile fără exemplu”.
Dar orice pledoarie vibrantă în amintirea Arethiei G. Tătărescu nu poate acoperi imensa zestre pe care această doamnă a lăsat-o Gorjului.
În anul 1921 a înființat Liga Femeilor Române din Gorj, ca o filială a Ligii Femeilor Române.
A înfiinţat, la Târgu-Jiu, Atelierul de ţesătorie al Ligii, instalat în noua clădire de pe Digul Jiului având ca model Cula din Groşerea. Aici s-au ţesut covoare ce-au dus în lume faima artei tradiţionale gorjeneşti.
A construit un nou sediu pentru muzeu
În anul 1925, Comitetul Ligii Naționale a Femeilor Române a decis să construiască o clădire în care să funcționeze Muzeul. A fost deschisă o campanie de strângere de fonduri pentru construirea unei clădiri destinate muzeului. Proiectul clădirii a fost întocmit de arhitectul Iulius Doppelreiter, care a luat ca model arhitectura Culei Crăsnaru din satul Groșerea. Clădirea era situată în grădina publică a orașului Târgu-Jiu. Noul muzeu a fost inaugurat la 5 septembrie 1926 și a funcționat în clădirea respectivă până în 1954.
Casele memoriale „Ecaterina Teodoroiu“ și „Tudor Vladimirescu“
Liga condusă de Arethia G. Tătărescu are un rol important în protecţia şi conservarea Peşterii Muierii de la Baia de Fier. De asemenea, Casa Memorială Tudor Vladimirescu a fost realizată în anul 1932, cu ajutorul Ligii Naționale a Femeilor Române din Gorj și este o replică a casei în care a trăit Tudor Vladimirescu. Lucrarea a fost realizată de arhitectul Iulius Doppelreiter. Arethia Tătărăscu a contribuit la restaurarea casei Ecaterinei Teodoroiu din Vădeni.
Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu
Liga Naţională a Femeilor Gorjene i-a cerut Miliţei Petraşcu, ucenică a marelui Brâncuşi, realizarea monumentului -sarcofag închinat Eroinei de la Jiu. Opera artistei a fost inaugurată la 8 septembrie 1935, în prezenţa Regelui Carol al II-lea, a diplomatului Nicolae Titulescu şi Guvernului Gheorghe Tătărescu.
Ansamblul monumental de la Târgu-Jiu
Din dorința de preamărire a eroilor de pe aceste meleaguri care s au jertfit în războiul de întregire,