Valeriu Gafencu: În suferință către mântuire se naște Sfântul Închisorilor!

A urmat școala primară la Sângerei și Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Bălți între 1932-1940. A absolvit liceul în vara anului 1940 și s-a înscris la Facultatea de Drept din Iași. La câteva zile după absolvirea liceului a fost martor la Ocupația sovietică a Basarabiei și Bucovinei de Nord.

Părinții Vasile și Elena, doi patrioți români, tatăl învățător și ales în Sfatul Țării a  votat la 27 martie 1918 unirea cu România! Odată cu ocupația sovietică Vasile Gafencu este arestat și deportat în Siberia unde și moare. Valeriu Gafencu a trecut Prutul împreună cu  mama și surorile sale și s-au refugiat la Iași unde începe o viață de militant patriot, continuându-și studiile universitare! Unele biografii îl poziționează pe Valeriu în 1937 făcând parte din „Fratiile de cruce”, aflându-se aproape de problemele oamenilor și trăirile acestora, ideologia pe care o promovează este una mistică, din învățăturile Mântuitorului!

În 1940, Valeriu devine student al Universității la Iași, unde se afirmă având o viață spirituală fără compromisuri politicianiste, curată, detasandu-se de toate provocarile, încât și unii dintre cei de dreapta îl socoteau un exagerat mistic! Așa se face, ca după încarcerate sa, marele părinte Nicolae Steinhard, pentru modul de trăire duhovnicească și înțelegere a chinurilor la care a fost supus,  evreu de obârșie, îl supranumește „Sfântul Închisorilor”!

Valeriu Gafencu conduce începând cu ianuarie 1941 „Fratiile de cruce” din Iași.
Este arestat și condamnat în 1941 la 25 de ani de temniță grea pentru aderare la Mișcarea Legionară, fiindu-i reproșat în fapt instigarea unor elevi și studenți la rebeliunea din 1941,de la Iași.

Regretatul PS  Andrei, Arhiepiscopul Alba-Iuliei aprecia modul în care  Valeriu  Gafencu a asumat suferința, știind că suferința aduce răbdare, răbdarea încercare și încercarea nădejde.
Părintele Moise de la Mănăstirea Oașa, un explorator al închisorilor comuniste, scoate în evidență faptul că Valeriu Gafencu a reușit sa se delimiteze de orice ideologie și atitudine partizană, acționând ca un sincer ucenic al lui Hristos!

Sfântul Închisorilor, pe 18 februarie 1952 moare, după ani de chinuri și suferință doar pentru ideile și crezul său legat de lucrarea lui Dumnezeu și importanța acesteia în transformarea neamului românesc!
De-a lungul vremilor  s-a scris despre Valeriu Gafencu doar în notele iubitorilor de ortodoxie și de Dumnezeu, de preoți și duhovnici ca Arsenie  Papacioc și Iustin Pârvu, sau de puținii cronicari  ca Ioan Ianolide,

 » Citiți întreg articol în magazinul istoric 1859.eu