Un bursuc aflat în căutare de mâncare a făcut o „descoperire excepțională” într-o peșteră din regiunea spaniolă Asturias, relatează The Guardian.
209 monede romane, datând din secolele al III-lea și al V-lea d.Hr., au fost găsite într-o peșteră din Grado, în nordul Spaniei. Monedele au fost găsite la doar câțiva pași de bârlogul unui bursuc, la câteva luni după ce furtuna Filomena a adus un strat gros de zăpadă în această zonă.
Probabil că zăpada l-a forțat pe bursuc să-și intensifice eforturile de căutare a hranei, săpând intens în apropierea bârlogului său, în speranța că va descoperi fructe uscate sau viermi. În loc de asta, animalul a scos la suprafață un tezaur de monede romane uzate, a declarat arheologul Alfonso Fanjul Peraza, pentru ziarul spaniol El País.
Majoritatea monedelor sunt din cupru și bronz, iar cea mai mare, care cântărește mai mult de opt grame, conține 4% argint.
„Până în prezent, acesta este cel mai mare tezaur de monede romane găsit într-o peșteră din nordul Spaniei”, afirmă arheologii spanioli.
Nu este prima dată când arheologii descoperă comori în pădurile dese din Grado. În urmă cu aproximativ 85 de ani, în zonă au fost găsite 14 monede de aur datând din timpul domniei lui Constantin.
Romanii au cucerit peninsula Iberică în 218 î.Hr., și au stăpânit această zonă până când au fost înfrânți de vizigoți, la începutul secolului al V-lea.