Traficant german, condamnat după 15 ani în procesul ultimei brăţări dacice recuperate de statul român

Zeno Pop, germanul care a traficat ultima brăţară dacică recuperată de statul român, a fost condamnat la închisoare. Au trecut aproape 15 ani de la tranzacţii.

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Zeno Pop, un cetăţean german acuzat de deţinerea şi tranzacţionarea unor tezaure dacice, descoperite în urma detecţiilor şi săpăturilor ilegale din siturile arheologice aflate în Munţii Orăştiei. Printre acestea se numără şi ultima brăţară dacică din aur recuperată de autorităţile române, în 2011.

„Condamnă pe inculpatul Pop Zeno la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire în formă continuată (actul material din cursul anilor 2005 – martie 2006 privind brăţara plurispiralică din aur în greutate de 933,4 grame, rspectiv actul material din data de 30 iunie 2015 privind deţinerea unui lot de artefacte identificat cu ocazia percheziţiei domiciliare. Dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 2 ani închisoare pe un termen de supraveghere de 3 ani”, arată soluţia dată în 16 noiembrie de Tribunalul Bucureşti.

Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi contestată cu apel. Zeno Pop este liber, fiind judecat fără a fi arestat sau închis vreo zi.

Magistraţii au admis acţiunea civilă Ministerului Culturii şi îl obligă german să plătească statului român suma de 72.654,37 euro cu titlu de daune materiale şi au decis confiscarea de la acesta a unui tezaur de piese antice, descoperite în urma unor percheziţii domiciliare.

În 2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a trimis în judecată pe Zeno Pop, sub acuzaţia de spălare de bani în formă continuată.

În rechizitoriul comunicat de Ministerul Public se arată: „În perioada 2005 – 2015, prin ascunderea sau disimularea adevăratei naturi a provenienţei şi a proprietăţii bunurilor, inculpatul Pop Zeno a dobândit, deţinut şi transferat prin vânzare  numeroase bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional,

 » Citește tot articolul pe www.Historia.RO

Lasă un răspuns