Sorin Mateescu (AUR), în sprijinul copiilor care suferă de sindromul Klinefelter. Senatorul a cerut Ministerului Sănătății să transmită ce soluții există pentru tratarea acestei afecțiuni

Sindromul Klinefelter este o tulburare genetică, fiind cunoscută drept cea mai frecventă cauză genetică a hipogonadismului masculin, care apare cu o frecvenţă la una dintre 600 de naşteri. În România, diagnosticare acestei boli necesită analize costisitoare, mare parte din ele nedecontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNSAS). Cu această situație dificilă se confruntă o mamă din județul Constanța, care, nemulțumită de tratamentului aplicat în spital copilului său diagnosticat cu această boală genetică rară, a cerut ajutorul Consiliului Județean Constanța. Femeia s-a lovit însă de nepăsarea autorităților locale. Cazul i-a fost semnalat senatorului AUR Sorin Mateescu, care a decis să sesizeze Ministerul Sănătății.

Sorin Mateescu, senator AUR de Constanța, și-a arătat sprijinul față de această mamă și a înaintat o interpelare către Ministerul Sănătății în care prezintă modul complet neprofesionist în care au fost tratați mama și copilul bolnav de către medicii Spitalului Județean Constanța. În context, parlamentarul a solicitat ministerului de resort să transmită ce soluții are în vedere pentru rezolvarea unui astfel de caz care poate fi generalizat și la nivel național.

„R., o mamă care-și crește singură băiatul bolnav, i s-au recomandat o serie de investigații de către conducerea Spitalului Județean Constanța. O parte dintre ele erau decontate de Casa Județean de Asigurări de Sănătate, dar ca urmare a programărilor amânate și a birocrației locale respectivele analize nu au fost decontate sau realizate, iar doamna respectivă a apelat la donații, vânzarea propriului automobil și a bijuteriilor pentru analize de peste 22.000 lei.

În urma analizelor băiatul ar fi trebuit să ajungă la un tratament și consult cardiologic decontat de CSAS, dar Spitalul Județean Constanța nu are un  medic cardiolog pediatru care să lucreze cu Casa de Asigurări. Este unul care vine din București în sistemul privat care taxează cu 900 de lei consultația, iar analizele costă 750 de lei. Pe partea de endocrinologie genetică la fel nu există decontare”, precizează senatorul AUR în interpelarea adresată Ministerului Sănătății.

Sorin Mateescu speră ca, prin acest demers, să obțină informații privind soluțiile pe care le au părinții aflați în situații asemănătoare și care nu își pot permit să cheltuie sute de lei pe săptămână pe tratamente și pe consultații la medici specializați.