Rizea se dă în stambă și denunță ce apucă -editorial de Cornel Nistorescu


Mizerabilitatea lumii politice românești continuă să iasă la iveală și sa facă valuri. De ce acum? Pentru că acum se definitivează listele de candidați pentru pentru parlamentare și urmează alegerile. O dezvăluire șocantă poate deturna un traseu poltic sau poate îngropa un personaj! Care? De regulă, cel luat în cătare de sistem. Adică unul incomod sau periculos! Din acest punct de vedere, dezvălurile lui Cristian Rizea (devenit la Chișinău un Cristian Mihai!) nu arată ca o denunțare generală de sistem. Omul nu are anvergura morală și intelectuală pentru o asemenea operațiune. Rizea se răcorește și plătește polițe. Din acest punct de vedere, ținta lui principală pare a fi Victor Viorel Ponta. Nu vreau să spun că afirmațiile sale despre fostul premier și despre Nicolae Bănicioiu ar fi neadevărate. Eu le-aș crede. Dar grija cu care evită unii prieteni, alaturi de care a fost implicat pînă în gît, mă obligă să fiu precaut și să-l suspectez. Nu știu dacă în mod conștient participă sau nu la un joc politic sau pur și simplu este folosit! Mai de grabă o bănuiesc pe Anca Alexandrescu de o coterie politică. Se vede, de departe, că ejectata din culisele politicii pesediste a rămas cu o ranchiună mai de periferie față de fostul premier. De la acesta a păstrat bilețele (ca Elena Udrea!) și la fel ca aceasta are ținte preferate (aș zice selectate). Vizibile sunt Victor Viorel Ponta și locotenentul său, Sebastian Ghiță. De ce Anca Alexandrescu nu dezvăluie nimic din culisele PSD, în care a fost implicată pînă în gît, ca și Rizea în afacerile cumplite ale perioadei? Despre Dragnea, Darius Vâlcov, Adrian Năstase, Viorel Hrebengiuc, Viorica Dancilă nimic? Nu cumva Victor Ponta este o țintă pentru că incomodează PSD-ul de acum și, în egală măsură, PNL? Nu seamănă perfect demersul lui Negulescu-Portocală cu demersul lui Cristian Rizea? Parcă prea au ieșit din ascunzătoare două deșeuri politice care să înceapă hămăitul și mîritul cu o singură destinație.

Spovedania și jocurile lui Rizea (I)

Am scris și despre prima carte a personajului. Dezvăluirile sale sunt lucruri destul de cunoscute. El n-a făcut decît să aducă o confirmare în plus. Din păcate, nu le-a cercetat nimeni. Ecoul a fost mai mult de cercuri politice. Chiar dacă spune lucruri adevărate sau aproximativ adevărate (multe sunt luate din zbor și după ureche), ele pierd din importanță și din greutate din chiar condiția personajului. Mai mult, Cristian Rizea, în ciuda faptului că vorbește despre autodenunțuri, nu se vede în oglindă și nu realizează nici cine este și nici cine a fost. Faptul că are cetățenie moldovenească și alt nume nu îl scutește de participarea sa la mizerabilitatea clasei politice românești. Geaba zice el că la Chișinău este „un om respectat”. Nu știe lumea cine este și moldovenii n-au de ce să-l scuipe. Ia să-l vedem dacă ar avea curajul să facă același lucru și pe Calea Victoriei?

Portret de țară cotropită de ea însăși

Și încă un lucru.  Anca Alexandrescu se preface că întreabă! Ca și în cazul interviului cu Liviu Dragnea, ea culege zmbind scame de pe reverele invitatului, zîmbește forțat și își linge buzele cu limba (ce să-i faci, tic nervos!) și întreabă, de ochii CNA-ului, dacă invitatul are probe la diverse acuzații formulate, Ce pretenții putem avea de la Anca Alexanderescu, și ea un fel de Cristian Rizea cu rochie, tot afundată în culisele mizerabile ale PSD-ului?

Ultima mare greşeală a lui Liviu Dragnea: primul „interviu” din puşcărie

Să revenim la interviul (zice-se fluviu) al lui Cristian Rizea! Realitatea (Plus) are un program de refrișat nemernici? Nu înțelg de ce-i gîdilă pe Negulescu-Portocală și pe Rizea! Întîi de toate, ei ar trebui puși în rama (sau în găleata) pe care o merită și abia apoi ascultați cu atenție. Mi se pare și neprofesional și imoral să iei două poame celebre prin nemerniciile lor și să nu le adaugi precizările de rigoare și întrebări legate de excesele făcute. Altfel, toți ticăloșii au povești de eroi. Penitenciarele românești sunt pline de nevinovați și parchetele (mai ales DNA-ul !) de procurori viteji care au executat cu cruzime ordine tîmpite. Televiziunile românești se pot lăuda cu refrișări spectaculoase de nemernici și de criminali, de comuniști împuțiți și de lași dezinvolți. Și cei doi pot fi trecuți pe lista de încercări jenante Negulescu-Portocală și Rizea, așa motopompe de mizerie cum funcționează, spun lucruri interesante. Culmea, procurorul este mai famfaron, nu Rizea! Rizea a trăit printre bandiții politici, a învîrtit bani alături de ei, a furat cu ei și a chefuit alături de ei pe Coasta de Azur. Numai pentru întîmplările povestite pînă acum ar putea să se mai aleagă cu cîteva condamnări în plus. Din păcate, Cristian Rizea nu zice nimic despre unii mari profitori ai perioadei. Nici despre Cocoș, nici despre Udrea, nici despre ceilalți bandiți politici, bandiți care i-au fost tovarăși și din palma cărora a ciugulit ca o vrăbiuță. Departe de procurori, el se dă viteaz și mare iubitor de dreptate. Ca și Negulescu Portocală, ca și Ghiță (denunțător numai pe ce-l interesa, nu pe tunurile sale). Poate că volumul al doilea va aduce noutăți,  deși Rizea promite mai multă viață de alcov.


Din acest punct de vedere, dezvăluirile sale îl umplu de zoaie și de sînge în primul rînd pe el. Transfug și condamnat, Rizea iese pe un post de știri și declară în direct că o generăleasă de SRI i-a fost iubită. Și uită, ca prostul de fotografiile, făcute în vacanță cu aceasta și cu soția lui. Povestea unui mic bordel ambulant pe Coasta de Azur nu-i decît o pată de culoare pe portretul unei lumi din care Cristian Rizea vrea să iasă curat și acuzator.


Cum ziceam, prostul înțepat se umple singur de zoaie și de sînge!

Preluat: https://www.cotidianul.ro/rizea-se-da-in-stamba-si-denunta-ce-apuca/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: