Relansarea anti-corupției


Dacă anticorupția românească este mereu pomenită, inclusiv la aniversări și zile naționale și dacă românii, inclusiv președintele, dau din cap și consideră asta o laudă care ne va duce în paradis, cu siguranță că refrenul despre corupția noastră va continua. Şi ni se va cere să intensificăm anticorupția pentru că păcatul acesta balcanic, european, inclusiv american (marile tunuri nu au fost inventate pe Dîmbovița,ci peste ocean!) scoate la greu un fum împuțit, amestecat cu parfum democratic.

Şi dacă noi ne-am specializat în combatere și am izbutit să producem un găligan care flutură cătușe așa cum Mitu Gogea rupea lanțuri prin tîrguri, de ce nu am face demonstrația mai departe? Nu de alta, dar partenerii noștri euro-atlantici își pot vedea liniștiți de aranjamentele lor, de Madoff-ii lor, în vreme ce noi trebuie să ne arătăm drept cei mai viteji combatanți ai fenomenului.

Așa se face că în România a fost inventat un curent anticorupție (cu instructori americani) care a dat nenumărate ong-uri și mișcări de stradă și, mai apoi, două-trei partide.

Şi care, cu sprijinul băieților deștepți din servicii și de pe lîngă, au devenit și ei specialiști în condamnat corupția și doctori în speculat slăbiciunile reglementărilor în materie.

Așa se face că, pe de o parte, noi suntem fruntași europeni (aș zice,euro-atlantici) în combaterea corupției, dar și cei mai abili beneficiari ai acesteia.

Cum se poate? Nespus de simplu! Pentru a ilustra combaterea fenomenului, sunt dirijate tunuri, praștii și scuipătoare pe cei care fac învîrteli și afaceri și, pe deasupra, contrează puterea, o bîrfesc sau pur și simplu nu se supun sau nu cotizează.

În acest fel, arătăm aliaților că efectuăm combaterea fenomenului, pe lîngă profitînd îndesat și de corupție. Stîrpim dușmanii și lăsăm loc liber celor care trebuie să profite.

Inclusiv firmelor sub acoperire ale SRI și ale celorlalte servicii care trebuie să producă și bani pe lîngă cei de la buget. Vă imaginați un DNA arestînd ofițeri SRI, SPP, SIE sau de la Informațiile Militare conduse de generalul Hăpău!? (Hap-hap/Şi iar hap!)

Doamne ferește!? Ei sunt oasele, coloana pistoanele și organele de bază ale patriei! De obicei, ei sunt vitejii și patrioții care se străduiesc să demonstreze, uneori chiar cu probe, cine trebuie arestat. Şi ce firmă trebuie cercetată penal sau băgată în faliment.

Sau ce producător de alcool trebuie speriat sau convins să nu mai încheie contracte cu un adversar sau un critic al puterii. Dacă omul este fricos, sponsorizează serviciile secrete la toate repatrierile de neveste și copii din Orientul Mijlociu.

Dar anticorupția din România, sponsorizată din străinătate cu bani negri sau gri a născut și două-trei partide. Ele luptă la greu cu această plagă economico-morală dezvoltată la noi după reguli și cu șmecherii pe care nu le dovedește nici Dracul.

La capătul holurilor cu caeriile stau forme legale, protejate în justiție, uneori chiar legi concepute special pentru apărare.

Urmăresc cu atenție și cu ochii mari ploaia de apariții ale ministrului de la Transporturi. Este vorba despre ministrul cu declarații publice din ce în ce mai frecvente, cu vești despre succese care seamănă cu niște minuni și cu niște jonglerii de magician. Omul face pe duduia nevinovată și le trage cîte una peste bot românilor cu pretenții la lucrări mai scumpe.

El lucrează ca la asociație, numai cu multinaționalele. De ce a fost pus Drulă ministrul Transporturilor, din moment ce experiența lui în dommeniu este doar de cetățean băgător de seamă pe lîng drumuri și autostrăzi neterminate?

A abordat Cătălin Drulă (!!!) scurgerile de bani din Transporturi? Cele de pe vremea lui Ludovic Orban și Ovidiu Silaghi,de pe vremea lui Fenechiu sau afacerile lui Călin Mitică (săgeata lui Vasile Blaga și sponsorul de bază al lui Rareș Bogdan).

Mai zielele trecute, am publicat fragmente din rechizitoriul unui procuror belgian. Este vorba despre un mare caz de corupție din România, derulat pe teritoriul Belgiei. Banii de la Ministerul Tranporturilor au fost vămuiți prin formula ”consultanță” și apoi trimiși în Belgia la două firme de unde s-au întors în campaniile publicitare ale PNL. Contactul poartă semnătura Ioanei Andreei Lambru (”pupila” ministrului Radu Stroe), adjuncta lui Eduard Helvig pe vremea cînd era secretar general al PNL (care,vai Doamne,nu știa nimic,după cum nu știe de contractele de la REMAR, obținute de Călin Mitică cu ajutorul….).

În țara noastră, marea corupție este gestionată de multinaționale. Românii au fost și sunt în continuare doar niște fraieri și niște săgeți boante. Adică niște pești mititei. Astaldi, Aktor și Copisa Constructora Pirenaica din Spania și multe altele care au pus umărul la nefîrșita și costisitoarele modernizări ale căii ferate au lucrat din greu cu consultanțe de milioane de euro și cu suplimentări la prețurile de licitație. Adică stil Vlădescu, cu zeci și sute de milioane de euro date ici și colo. La ce bani se fură din lucrările publice este de mirare că avem și atîtea!

România toacă bani la greu și nu se alege cu nimic pentru că sifonează fonduri uriașe pe contracte umflate la greu, pe studii de fezabilitate, pe consultanță și pe aprobări de costuri suplimentare. După cum se vede din rechizitoriul procurorului belgian și după cum știm cei care vrem să știm, corupția multinaționalelor alimentează partidele politice aflate la putere.

Uneori și politicieni importanți din străinătate. De multinaționale nu se atinge nici Dracul. Nici DNA, nici SRI, nici Ambasada germană, nici Ambasada americană! Ele dau semne cînd trebuie cîștigat un contract sau cînd un prost de-al lor este prins asupra faptului și trebuie scăpat.

În România, se judecă un proces pentru corupție la CRF Călători și firele duc la Ministerul Transporturilor și la PNL, în Belgia și în Italia, la Astaldi.

Din moment ce nimeni nu reacționează, mi separe firesc să mă întreb,de ce? De ce nu invocă sau de ce nu acuză președintele României acest caz de corupție din partidul pe care îl tutelează? De ce DNA-ul nu-i saltă pe cei implicați? Mărturisirile făcute belgienilor în cadrul anchetei efectuate în baza unei comisii rogatorii sunt suficiente. De ce procurorii români se fac că plouă? Nu primesc comanda. Şi gata. Moare cazul. Trece la îmbătrînire pînă pute a prescriere. În acest caz, totul este considerat zero,în vreme ce din afara țării noastre se vede un caz enorm de corupție dirijat de mahări politici.

Corupția selectivă, pe criterii de putere și interese externe mi se pare marea corupție politică inventată în Romania de politicienii ajunși la putere. Marii autori ai corupției romanești sunt și rafinații ei dirijori. Şi care învîrteală cu milioane continuă și acum la Transporturi, la creditări și bonduri, la vînzări de acțiuni publice, la te miri ce și unde, pe ce bani se mai găsesc, în ciuda declarațiilor din ce în ce mai frecvente ale ultra-amatorului ministru Drulă!

Preluat: https://www.cotidianul.ro/relansarea-anti-coruptiei/

Lasă un răspuns