Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a încetat din viață. A fost cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii

Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani, a anunțat Palatul Buckingham, după ce în cursul zilei de miercuri starea ei de sănătate s-a deteriorat. Împlinise 96 de ani de ani în aprilie şi o domnie de peste 70 de ani.

Regina s-a stins la Castelul Balmoral din Scoția. Fusese plasată sub supraveghere medicală, iar ultimele clipe le-a petrecut în liniște și seninătate, alături de familie.

Fiul ei, Prințul Charles, va prelua tronul Regatului Unit și va deveni Regele Charles al III-lea.

Ultima apariție publică a Reginei a fost pe 6 septembrie 2022, atunci când i-a cerut noului lider al Partidului Conservator, Liz Truss, să formeze un nou Guvern. Regina părea într-o stare de spirit bună și chiar zâmbise în fața camerelor.

Elisabeta a II-a, cu numele întreg Elisabeta Alexandra Maria, oficial Elisabeta a II-a, a fost regina Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din 6 februarie 1952. În 2015 a depășit-o pe Regina Victoria, devenind cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii.

Elisabeta a II-a a fost fiica mai mare a Prințului Albert, duce de York, și a soției sale, Lady Elizabeth Bowes-Lyon.

Fiind copila unui fiu mai mic al regelui George al V-lea, tânăra Elisabeta avea puține perspective de a accede pe tron până când unchiul ei, Edward al VIII-lea (duce de Windsor), a abdicat în favoarea tatălui ei, la 11 decembrie 1936.

În acel moment tatăl ei a devenit Regele George al VI-lea și ea a devenit moștenitoare prezumtivă. În 1947 s-a căsătorit cu Philip, Duce de Edinburgh, un fost prinț al Greciei și Danemarcei. La 6 februarie 1952, după moartea Regelui George al VI-lea,Elisabeta Alexandra Maria a devenit Regină.

Lasă un răspuns