Dincolo de toate, România are o problemă enormă. De pe urma pandemiei a rămas cu toate restaurantele și barurile închise!
Aceste ”celule economice” nu pot funcționa deocamdată decît pe terase. Iar pe terase nu pot produce nimic. Doar spălare de bani. Iar un segment important din lumea de bussiness nu poate trăi fără restaurante, în ciuda faptului că populația României, cu excepția expaților și a celor de pe la multinaționale nu prea sunt clienți fideli de baruri și restaurante.
Cea mai frecventă afacere a descurcăreților de după 1990 gîfîie la greu. Primii români care au făcut bani s-au grăbit să ”își tragă” un bar sau un restaurant. Şi mulți politicieni (locali sau de la centru) au procedat la fel.
Cu pandemia, o sursă importantă de bani cash a înțărcat ca la comandă. Investitorii acoperiți (mascați) din domeniu suferă și ei de prelungirea interdicției pentru deschiderea restaurantelor și a barurilor. Discuțiile, negocierile și demersurile au fost multiple. Prim ministrul a făcut promisiuni ferme și le-a uitat imedidat după. Lucrurile par destul de simple. În cazul restaurantelor, contaminarea cu afacerea se bat cap în cap. O parte importantă din lumea politică și lumea de afaceri se confruntă cu lumea medicală și regulile sale, fără de care pericolul de contaminare crește cu fiecare zi.
Sâmbătă, 4 iulie, de ziua Americii, a fost și vîrful contaminărilor cu coronavirus de pe glob. Şi Romania traversează o perioadă la fel de nenorocită. Pe zi ce trece sunt mai mulți bolanvi. Speranțele că vara va duce la dispariția sau măcar la calmarea virusului s-au risipit. În același timp, compatrioții noștri încearcă să lupte împotriva bolii dîndu-i cu tifla nepăsării, să o trateze cu hora bucuriei sau cu bășcălia savuroasă. Nu prea merge decît în amăgiri programatice.
Mult promisa și așteptata relaxare se amînă, în ciuda faptului că Parlamentul era gata să pună capăt stării de alertă. Adică să o îngroape. Unii ”amplificatori” de semnal (trompeți guvernamentali) vorbesc despre înăsprirea măsurilor. Evaluăm și așteptăm. Nu-i exclus ca în 15 iulie să…. Adică să ne întoarcem la unele măsuri dure din situația de urgență.
Tot sîmbătă, Mediafax a citat, pe surse, că începînd de pe data de 9 iule, restaurantele și barurile se vor redeschide. În acest sens a fost consituit un grup de lucru care să stabilească măsurile necesare. Care? Mîncatul cu mască și în costum de cosmonaut?
Simplu! Pe de o parte, medical vorbind, lucurile se complică, pe de alta, mai ales a restaurantelor, criza financiară se adîncește. Şi crește presiunea ca acestea să se deschidă. Adică să simplificăm situația cu toporul. Să intrăm în vacanța de vară, în vara normală, cu restaurante deschise și cu cît mai mulți contaminați, care provoacă sporirea numărului de bolnavi în fiecare zi.
Situația frizează absurdul. Nicio voce nu mai este ascultată cu atenție. Oricine dintre cei cunoscuții propagandiști ar spune ceva legat de coronavirus nu ar mai fi crezut. Prea au improviat și au spus prostii că vine lupul, iar acum cînd el s-a apropiat de noi, nimeni nu-l mai ia în serios.
Ce ne facem? Datoria celor care ne conduc și care se află în fruntea unor insituții este să ia decizii eficiente. Din păcate, funcțiile lor patinează de parcă s-ar derula pe suprafețe unse cu vaselină. Guvernează pe neîncrederea generată de nepriceperea lor. Tot ce ne-au spus se lovește de pereții rîsului și ai indiferenței. Schimbarea de strategie cu aceiași oameni nu ar putea duce la rezultate spectaculoase.
În cele din urmă, singura soluție de la care am putea avea așteptări ar putea veni de la schimbarea celor care ne conduc.
Comunicatori noi, experți mai puțin rulați pe televiziuni, politicieni mai puțin șifonați de improvizații și flecăreli televizate. Şi măsuri ferme, decise nu în direct pe micul ecran, ci în urma unor analize și a aunor măsurători și expertize.
Altfel…
Preluat: https://www.cotidianul.ro/redeschiderea-restaurantelor-o-problema-de-stat/