Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, alături de Primăria, Consiliul Local și Școala Gimnazială Pufești din Vrancea organizează sâmbătă, 18 septembrie, un nou eveniment în cadrul Proiectului educațional „Reconstituirea istorică, educație alternativă pentru cunoașterea trecutului”.
„Sâmbătă, de la ora 11.00, ne întâlnim cu membrii Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” în cadrul unui eveniment dedicat uniformei militare, ca simbol al regalității românești, prin care propunem o nouă modalitate alternativă de a prezenta perioada monarhiei românești elevilor din Pufești, promovând valorilor istorice și culturale, precum și uniformele pe care regii României le-au purtat de-a lungul timpului. Ca de fiecare dată, proiectele de anvergură ale școlii sunt susținute de Primăria și Consiliul Local din Pufești. După o primă întâlnire online, în cadrul proiectului, desfășurată în luna august, de această dată interacțiunea cu istoria vie și reconstituirea unei perioade importantă din istoria românilor, se va desfășura fizic, cu păstrarea normelor de protecție și prevenire împotriva Covid 19”, a declarat d-na prof. Mariana Bogdan, directorul Școlii Gimnaziale Pufești-Vrancea.
Proiectul „Uniforma militară, simbol al regalității românești” s-a desfășurat până acum, în format fizic și online, în mai multe școli din București și din țară. Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, invită și alte școli să participe la acest proiect, anul 2021 fiind Anul Centenarului nașterii regelui Mihai I al României, iar anul 2022, Centenarul încoronării regelui Ferdinand I și al reginei Maria, la Alba Iulia.
„Mulțumim pentru invitație Primăriei și Consiliului Local Pufești, domnului primar Nicolae Damian, conducerii Școlii Gimnaziale Pufești din Vrancea și așteptăm cu nerăbdare să povestim despre proiectul nostru, despre ținutele militare purtate de regii Carol I, Ferdinand I, Regina Maria și Mihai I, accesorii, explicații uniformologice, dar și evocări ale unor momente importante din timpul monarhiei românești. Evenimentul va fi urmat de o vânătoare de comori și ateliere de reconstituiri istorico-militare și istorie vie, în cadrul cărora elevii vor putea interacționa cu membrii asociației noastre, vor afla informații și amănunte despre uniformele, accesoriile, echipamentul militar etc. al soldaților români din timpul Războiului de Independență sau celor două războaie mondiale.
Ne propunem ca prin astfel de evenimente să creăm punți între trecut și prezent, între generația tânără de astăzi și cea a străbunicilor lor, legături necesare pentru cultivarea identității naționale, prin participarea cu uniforme, echipament și accesorii de epocă,