Expoziția „Povestiri pescărești” inaugurează Sărbătoarea liliacului, ediția a XXXVI-a, eveniment tradițional organizat la Muzeul „Mihail Sadoveanu” încă din anul 1986.
În Vila cu turnișor pătrat de la Copou, unde scriitorul primea uneltele și accesoriile de pescuit comandate din catalogul Hardy la care era abonat, sunt prezentate vizitatorilor imagini și instantanee fotografice care conturează dimensiunea pasiunii lui Mihail Sadoveanu pentru pescuit.
Încă din adolescență până în ultimul an de viață, pe apa Moldovei sau pe malurile Siretului și ale Prutului, la Sovata sau Bicaz, pe Valea Frumoasei sau pe canalele Dunării, singur sau împreună cu prietenii ori membri ai familiei, pescuitul a fost prilej de meditație și de cunoaștere pentru neobositul Sadoveanu.
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 8-30 mai 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10.00-17.00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).
Ce este pescuitul cu undița?
Întrebarea-i precisă; răspunsul însă nu poate fi la fel.
(…) un pescar cu undița… înseamnă un domn greoi, cu pălărie mare de paie, care poartă cu el o mulțime de vergi de undiță și scoate dintr-o geantă umflată fel de fel de cârlige și aparate care de care mai perfecționate. Le înșiră lângă el, le potrivește, – așează în ace o nadă pregătită c-o grijă și c-o artă de farmacie; le aruncă în apă și începe să privească plutele. Le privește mult și cu răbdare. Din când în când schimbă nada. (…) Vremea trece, chiticii mănâncă nada, și omul dă dovadă de o răbdare de sfânt.
Deci pescarul cu undița ar fi un domn care vine la baltă cu foarte multe unelte, ca să nu prindă nici un pește. (…)
Iată deci cam ce-ar fi pescuitul cu undița ….(Mihail Sadoveanu, Împărăția apelor,