O sabie vikingă rară, descoperită în extremitatea nordică a Scoției, are „multe povești de spus”, susțin arheologii

O sabie vikingă găsită la un loc de înmormântare din insulele Orkney, din extremitatea nordică a Scoției, este un artefact rar, interesant și complex, spun arheologii, relatează BBC.

Descoperirea, făcută în 2015 pe coasta de nord-est a Papa Westray, este examinată cu atenție în urma săpăturilor pentru recuperarea sabiei.

Arheologii l-au identificat acum ca un tip de sabie grea asociată cu secolul al IX-lea. Relicva este puternic corodată, dar analizele folosind raze X au scos la iveală ca garda sabiei este foarte complex decorată.

Se crede că metalele contrastante au fost folosite pentru a crea un model asemănător unui fagure de miere. Arheologii care au examinat arma au spus că are „multe povești de spus”.

Sursa foto: AOC Archeology

Au fost găsite și rămășițele de la o teacă pentru lamă. Andrew Morrison, Caroline Paterson și Dr. Stephen Harrison de la AOC Archaeology au sugerat că mai sunt mai multe informații de cules din descoperiri.

Într-o declarație comună, echipa a spus: „Pentru a păstra cât mai multe dovezi posibil, am ridicat întreaga sabie și solul înconjurător într-un morman de pământ pentru a fi transportat la laborator și excavat acolo”

„Este atât de fragil încât nici măcar nu știm cum arată partea inferioară, așa că înțelegerea noastră (asupra complexității artefactului – n.r.) se va schimba cu siguranță în lunile următoare”, afirmă specialiștii de la AOC Archeology .

„Fierul din sabie s-a corodat puternic, multe dintre detaliile izbitoare fiind vizibile doar prin radiografie”, au mai spus experții.

Săpăturile de la Mayback au scos la iveală o serie de descoperiri, inclusiv dovezi ale unei înmormântări rare cu bărci vikinge și un al doilea mormânt cu arme, inclusiv sabia respectivă.

Arheologii au spus că mormintele ar putea fi cele ale coloniștilor norvegieni din prima generație de pe Orkney.

 » Citește tot articolul pe www.Historia.RO

Lasă un răspuns