Nicușor, de rîsul lumii – editorial de Cornel Nistorescu


Vă mai aduceți aminte de conferința de presă a lui Nicușor Dan, cea bruiată de camioanele care se învîrteau în preajmă? N-a fost o întîmplare! Nici o glumă. A fost o bătaie de joc și semnalul unei descalificări a personajului, întîmplare politică pusă la cale de gașca de Ilfov. În toate comunele ilfovene, bătălia electorală ia asemenea forme și dimensiuni. Strâmbe, zvonuri, tălpi, scandaluri, diversiuni, manipulări, toate orchestrate de echipe secundare alcătuite din ciumeți politici ai unui mahăr local. În cazul în care operațiunea eșuează sau se umple de sînge sau dacă este dată în vileag și vin procurorii, dirijorii circului se spală pe mîini și zic, pardon, noi nu știm nimic!


Bruierea lui Nicușor Dan cu tulumbele și basculantele a fost începutul semnalul de începere a circului. Răspunsul a fost palid, naiv și ineficient. Dacă oamenii lui Nicușor Dan sau ai PNL-ului ar fi știut de farsă și ar fi pregătit să reacționeze cu niște lanțuri cu cuie, să vedeți ce liniște se așternea la conferința de presă. Așa, Nicușor Dan a căzut de fazan și s-a apărat cu un soi de protest palid, pițigat și bun pentru întețit rîsul în pumni.


Începînd de ieri, Nicușor Dan este ținta unei dezvăluiri șifonabile. Marele luptător pentru spațiile verzi a încercat să apere un interlop cu restaurant în Parcul Copilului. Rahaturi de felul acesta sunt nenumărate. Jumătate din malul lacului Herăstrău este ocupat de asemenea jonglerii imobiliare. Povestea cu acea construcție ilegală din Parcul Copilului este una dintre cele aruncate pe piața la momentul potrivit și cu un anume scop. Să descalifice. Ea a fost lansată de reprezentantul spilcuit al poporului de mahala și înregimentat la clanul Pandele (Dana Budeanu). Ea s-a oferit să iasă cu bomba și să facă valuri cu o înregistrare. Asemenea aranjamente au loc peste tot. Toți politicienii români din asta trăiesc. Zi și noapte pun pile pentru prieteni și neamuri și orchestrează măsuri și reacții ale instituțiilor statului asupra cărora exercită o influență politică. Rar de tot se găsește cîte un ziar județean sau cîte un site din Capitală care să se agațe de gîtul unuia prins în ofsaid. De regulă, n-o duc pînă la capăt. Obosesc, se plicitisesc sau, pur si simplu, sunt cumpărați. Cu înregistrarea difuzată de DîBî, asistăm la o orchestrare tipic electorală, menită să demoleze un candidat. Ca să fie mai spectaculoasă, nu a fost distribuită de cineva din PSD sau chiar de la Sectorul 4. Prea arată a ciomăgeală politică. Dezvăluirea trebuie să vină din popor. Iar „reprezentata poporului cu fusta crăpată pînă la gît”, cea care o susține „moca” pe Gabriela Firea, era varianta cea mai apetisantă. Înregistrarea a fost aruncată de ea ca o diversiune civică nevinovată, care să-l prezinte pe Nicușor Dan ca nemernic și ticălos. Una zice, alta fumează. Ceea ce sunt convins că așa și este, ca și în cazul Gabrielei Firea (zece zice și altele o sută fumează acasă cu Pandele) sau a lui Ludovic Orban. Și, tot la fel, în cazul cucoanei lansată pe post de trompetă. Ca să nu mai vorbim de Traian Băsescu, sculat dintre morții politici din nevoi de siguranță personală!


Scandalul pe seama lui Nicușor Dan funcționează ca o găleată cu lături în capul unui prost cu pretenții. Și scandalul a fost amplificat de toate televiziunile și site-urile sponsorizate de Primăria Capitalei (buget public) sau de la PSD. Antena 3 și Romania Tv au făcut din înregistrarea cu pricina un soi de Hiroșima politică scoasă de sub rochia modistei gălăgioase. Ca la o comandă (și este comandă!), bucureștii au luat foc. Peste tot, nu se mai discută nici de afacerile celor din Ilfov, nici de învîrtelile lui Pandele, nici despre achizițiile turcești ale primăriței, nici despre faimoasele companii municipale tocătoare de bani publici și îngropate pas cu pas. Nimic din ce învîrte Gabriela Firea cu al său clan din Ilfov nu mai este subiect de presă. Doar prostia lui Nicușor Dan, scuipat democratic și obiectiv din toate părțile și pe toate televiziunile.


Asta nu-i campanie electorală! Este doar o operațiune de eliminare a unui cal necîștigător (i se mai zice și cal mort) care n-a putut să se desprindă nici măcar de bănuielile că este un om al serviciilor secrete și al aranjamentelor imobiliare.


Campania de susținere a lui Nicușor Dan, susținută de PNL și de USR-Plus, este egală cu zero. Și prestația lui Nicușor Dan este neconvingătoare. Confuză, mormăită, lipsită de anvergură și proiecte. Parcă ar fi fost trimis la război pentru a scăpa de el nu pentru a învinge.


Cu ani în urmă, cineva mi-a atras atenția asupra unui părculeț aflat la intersecția Bulevardului Bucureștii Noi cu Șoseaua Chitilei, unde acuma se află un mare Mega Image. Am scris cîteva rânduri și am trimis harta cu spațiul verde din acel loc asociației lui Nicușor Dan. Magazinul construit în parcul de cartier este o probă a strădaniilor lui Nicușor Dan și a ONG-ului condus de acesta.


Tăcerile penibile sau mormăite ale lui Nicușor Dan stîrnesc doar zîmbete și hohote de rîs, în vreme ce campania asurzitoare în favoarea Gabrielei Firea provoacă resentimente. Arată ca o încercare de prostire generală a tuturor celor care se îndoiesc.


Această campanie deșănțată, făcută cu tupeu și cu gura mare și banii primăriei ar putea fi cauza unei adevărate surprize electorale.

Preluat: https://www.cotidianul.ro/nicusor-de-risul-lumii/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: