Moțiune obligatorie, consecințe necunoscute – de Cornel Nistorescu


Dacă PSD-ul n-ar fi depus o moțiune de cenzură ar fi riscat o situație penibilă. Adică ar fi brevetat opoziția fără Opoziție. Și așa sunt destule voci care bănuie că stilul mălăeț al președintelui interimar Marcel Ciolacu ascunde cine știe ce înțelegeri. O fi un stil înnăscut sau unul de conjunctură? Greu de răspuns și de probat!

Oricum, am lua-o, PSD-ul era obligat la o moțiune de cenzură. Bîlbele, obrăzniciile, abuzurile și aroganțele guverenării liberale trebuiau sancționate. Cum ar fi putut PSD-ul să explice că face gălăgie la emisiunile de televiziune privitoare la achizițiile umflate, făcute cu profituri enorme de clienții PNL sau ai serviciilor și nu sancționează în niciun fel aceste excese? Cum ar fi putut PSD-ul să pară nepăsător la invazia de neamuri și impostori din clanul PNL, în ciuda faptului că și PSD-ul a procedat la fel în timpul guvernărilor sale? Numirile pe ochi frumoși, pe rudenie și curvărsărie au ajuns prea departe, încălecînd toate instituțiile! Putea trece PSD-ul peste ignorarea legii privind majorările pensiilor cu 40%? O bombă lăsată moștenire PNL-ului ar fi explodat în cele din urmă tot la PSD. Planul socialiștilor de a supune PNL-ul unei probe dificile s-ar fi întors împotriva lor. Moțiunea a devenit obligatorie și în urma eforturilor guvernului Orban de a evita o măsură de tip socialist, (după părerea mea exagerată, greu de suportat de finanțele bugetului actual, dacă nu chiar imposibil de dus!). Ani la rînd, PSD-ul a redus problemele României la majorările de pensii și salarii, iar o anulare a unei asemenea politici ar fi însemnat o ridiculizare de neiertat.

Moțiunea de cenzură era obligatorie mai ales pentru incoerențele guvernului (izvorîte și din disprețul lui Saparnghel Vodă) în materie de gestionarea pandemiei coronavirus! Nu este vina PSD-ului că pandemia a venit peste cel mai cîrpit guvern din ultimele decenii, concurat numai de guvernul Cioloș! La ce se puteau aștepta cu un pupil medical adus de la Sibiu pentru coordonarea sănătății și mai apoi cu instalarea unui harnic chirurg de la Huși, depășit total de complexitatea situțației? Cum să treacă peste improvizațiile lui Raed Arafat, peste primitivismul politicii inspirate de Klaus Iohannis, peste incoerențele măsurilor și peste enorma neîncredere stîrnită în rîndul populației? Neîncredere în instituții, în măsuri, în pericolul mortal al pandemiei, în eficiența măsurilor! Pînă la urmă, prăvala de populație de pe Litoral, horele de sictir la adresa virusului sunt, în egală măsură, semne de dispreț și neîncredere față de măsurile autorităților. Nici nu se putea ca populația să reacționeze altfel după ce Ludovic Orban, Bogdan Aurescu și coana Joițica se tratatu ca nababii în sediul Guvernului, iar Klaus Iohannis se plimba ca Bulă pe la reuniunile europene cu șefi de stat și de guvern? Ori respectăm cu toții măsurile, ori vă ia dracul, pare să fi devenit logica populației și față de care PSD-ul era, de asemenea, obligat cu o moțiune de cenzură!

Șirul argumentelor pentru ca această moțiune să fie depusă este mai lung. Nu are rost să întocmim un cîrnat de eșecuri, prostii și improvizații fără să avem în vedere și starea opozantului. Posibilitatea ca această moțiune să fie votată ne trimite obligatoriu și la o evaluare a stării celui care se oferă să preia puterea.

Moțiunea de cenzură aduce sub lupă și un PSD nereformat, fără schimbări de fond. Marcel Ciolacu nu este decît o pălărie, din același material, peste o echipă a la Dragnea. Cum va schimba România și va controla starea de criză un guvern cu indiferent cine premier dar bazat pe așa-zisa echipă a lui Marcel Ciolacu? Adică pe Sorin Grindeanu, Gabriela Firea, Lia Olguț Vasilescu, Gabriel Zetea, Doina Fedorovici, Mihai Tudose, Claudiu Manda, Titus Corlățan, Daniel Băluță, Ionuț Pucheanu, Radu Moldovan, Laurențiu Nistor, Vasile Gliga și Dragoș Benea. Diferențele sunt nesemnificative și în materie de IQ și la studii chiar și la kilograme! Care ar fi diferența între România cu un Executiv condus de aceștia și cea condusă de liberali? Probabil că simpatizanții unora găsesc argumente în favoarea unei tabere și în detrimentul celeilalte. Totuși, pe fond, diferențele sunt aproape nule. În peisajul puterii, s-a schimbat doar Viorica Dăncilă cu Ludovic Orban și Liviu Dragnea cu Marcel Ciolacu. Și niște impostori pe lângă! Poate se lipește din nou și Dan Voiculescu, cu fantomatica sa Putere Umanistă a familiei sale. Mare brînză! Tot acolo ajungem! Adică nicăieri.


Există posibilitatea ca moțiunea de cenzură să treacă. Și? Ce va urma? Dumnezeu știe! Să vedem mai întîi rezultatul votului!

Preluat: https://www.cotidianul.ro/motiune-obligatorie-consecinte-necunoscute/

Lasă un răspuns