4.000 de obiecte de patrimoniu aflate într-o stare avansată de degradare au fost salvate de specialiștii în conservare și restaurare ai Muzeului Olteniei din Craiova, în ultimii doi ani.
Totul a fost posibil cu ajutorul unei instalații de privare de oxigen sau anoxie, care practic înlocuiește oxigenul cu azot, astfel orice organism viu care ar putea să degradeze bunurile de patrimoniu este distrus. Aceasta este singura instalație mobilă din țară, special realizată pentru tratamentul pieselor de patrimoniu, informează TVR Craiova.
Cel mai recent obiect de patrimoniu salvat de restauratorii Muzeului de Istorie din Craiova datează din secolul VI, și a fost adusă de la Piatra Neamț. Alte 4.000 de obiecte provenite de la diferite instituții de cultură din Dolj dar și din țară au fost conservate prin acest procedeu.
Instalația de anoxie de la Muzeul Olteniei din Craiova este confecționată din materiale speciale, folosite în industria aeronautică, astfel încât oxigenul să poată să scadă pana la 0, pentru a distruge organismele vii care degradează obiectele de patrimoniu, nefiind nocivă pentru cei care o utilizează.
Instalația de anoxie este singura mobilă din țară realizată pentru tratamentul pieselor de patrimoniu, costul ei fiind de aproximativ 20 de mii de euro. Alte trei instalații fixe mai sunt la Muzeele din Iași, Suceava și Baia Mare.
Foto: Captură video Youtube / TVR Craiova