La ce se uită lumea și de ce înnebunește? – de Cornel Nistorescu


Poate că nu vă interesează. Poate nu! Și, totuși, povestea filmelor spune ceva! Și despre noi, și despre calitatea vieții noastre, și despre politicieni. Mediocrii de ei se uită la filme ca la scrisorile din Biblie. Mai nou, proverbul ar trebui modificat. Spune ce filme vezi ca să îți spun cine ești!

Lecturile nu mai spun nimic pentru că sunt rare sau, în cazul unora, inexistente. Filmele portretizează mai rău ca datele genetice. Cînd aud de unele filme sau cînd dau peste anumite imagini îmi vine să zic ceva de dulce și ies sau schimb canalul. Mai bine mă uit pe pereți sau la delirul verbal de pe televiziuni. Prefer să urmăresc o vrabie prin iarbă sau să rămîn cu privirile agățate între crengile unui copac.

Cine-oferta este nebună dar și nespus de săracă. S-au dus filmele care erau pe gustul generației mele. Au dispărut, sunt rare și n-au „clienți”. Adică spectatori. Au fost învinse de bombardamentele cu subiecte goale, de o banalitate cumplită. S-au prostit și regizorii. Au murit și marii scenariștii. Nici producătorii nu mai realizează cînd se înhamă la o tîmpenie. Numărul de bilete vîndute (adică încasările) este singurul criteriu. Restul nu mai contează. Și marii actori joacă în filme proaste, așa cum actorii români se înghesuie să apară în clipuri publicitare. Nu contează unde și ce joacă. Să joace și să încaseze! Uneori, dintr-un clip cretin ajung mai mari vedete decît dintr-o capodoperă. Se schimbă lumea și dispare filmul de artă. Locul lui este luat de filme-hamburgher și de pelicule- coca-cola! În criză de subiecte și de parabole, producția cinematografică este dominată de aberații science fiction. Totul se joacă din computer. Adio, actori în carne și oase! Pixeli și iar pixeli, desene în variante moderne ale basmului scris fără talent și cu exces de ură și violență. Ambele trăsături mobilizează fraierii în săli și pe canale de distribuție. Tehnica este să-i păcălești pe spectatori să participe la recuperarea investiției. Un fel de comerț la botul calului, cu imagini pentru fraieri și povești de visat urît. Plac le nebunie tuturor amatorilor de manele.

Am încercat să văd și un film românesc. Miami buci! O oroare veselă de pe care am fugit după cinci minute. Am primit o listă de recomandări de la o rețea. O reproduc cu fidelitate. Ce privesc oamenii în jurul meu? Încercati să o citiți cu atenție! Poate vă regăsiți. Poate, nu. Poate vă ajută să înțelelegeți de ce unii sar la bătaie la primul schimb de replici sau de ce oamenii se ciomăgesc la stop sau pe unde li se pune pata! Iată o listă de filme din care am fost chemat să aleg. Sunt filmele pe care le urmăresc cei din jurul meu, din ce oferă un distribuitor de filme. Personal, nu cred că am în preajma mea oameni care ar putea să digere așa ceva. Mai degrabă, sunt tentat să cred că o asemenea listă a fost întocmită pentru a mobiliza niște telespectatori la niște filme la care nu se uită nici dracul!


Recitind lista recomandărilor, un crîmpei din producția nebună de gunoi cinematografic americano-europeano-sud american, înțeleg de ce lumea în care trăim arată așa cum arată și de ce americanii au luat-o razna!


Nu-mi rămîne decît să-i blestem pe producătorii filmelor de mai jos. Să dea Domnul să aibă parte numai de aceste „capodopere” și numai la acestea să se poată uita împreună cu toți copiii lor!

Călugarița războinică. Trezită la morgă, o adolescentă orfană descoperă că are puteri supranaturale, fiind Purtătoarea Nimbului pentru o sectă secretă de călugărițe vânătoare de demoni.

Desperados! Romantică incorigibilă, Wes trimite un e-mail penibil la beție și pornește spre Mexic însoțită de cele mai bune prietene pentru a șterge mesajul înainte de a fi citit.

Brutele. Șefa unui cartel mexican al drogurilor încearcă să preia afacerile cu canabis din California ale lui Ben și Chon răpind-o pe iubita lor „comună”, însă aceștia ripostează.

365 de zile. O femeie cade victimă unui șef mafiot, care o ține prizonieră și îi cere ca într-un an să se îndrăgostească de el.

Expresul zapezii. Terra a înghețat, iar ultimii supraviețuitori trăiesc într-un tren imens care străbate globul. Ei se străduiesc să coexiste în ciuda echilibrului social precar.

Mistere neelucidate. Terra a înghețat, iar ultimii supraviețuitori trăiesc într-un tren imens care străbate globul. Ei se străduiesc să coexiste în ciuda echilibrului social precar.

Casa conspirativa. Tânărul agent CIA Matt Weston trebuie să asigure transferul unui criminal periculos dintr-o locuință deconspirată a agenției în alta mult mai sigură.

Vechea garda! Patru razboinici nemuritori care protejează omenirea în secret de secole sunt vânați pentru puterile lor misterioase tocmai cînd descopera un nou nemuritor!

Preluat: https://www.cotidianul.ro/la-ce-se-uita-lumea-si-de-ce-innebuneste/

Lasă un răspuns