Iohannis și spiritul de președinte aerian – editorial de Cornel Nistorescu


Klaus Iohannis s-a speriat. Populația l-a dat absent, iar numărul contaminaților este în creștere? Ce să mă fac? Ce să le zic? Cu ce să-i liniștesc? Și, așa, a apărut discursul scris de niște netoți săraci cu duhul, scribălăi fără idei, autori de cuvinte pentru recepții, congrese, aniversări. Și-au proiectat opera pe un prompter și l-au împins să citească. Bîlbele de lectură ne arată un președinte care nu mai citește nici subtitrarea filmlor, necum cărți sau ziare. Iar comoditatea sa ne arată și disprețul. Un asemenea discurs fără nici o legătură cu cifrele de ieri și de astăzi ne arată o echipă de aceeași factură. Pripită și fără idei, echipa de la Cotroceni ne-a propus un președinte cititor de prompter, interpret de producție intelectuală și politică mediocră. Și, nimic mai mult! Pacă am avut parte de un congres al Pandemiei, de un raport european al fenomenului, la care România s-a prezentat cu lista succeselor dirijate de Klaus Iohannis.

”Într-un context dominat de evoluții nefavorabile, a fost nevoie de o intervenție rapidă, coordonată și eficientă din partea autorităților pentru sprijinirea populației și a agenților economici, precum și de un comportament responsabil și solidar din partea cetățenilor. Evoluția situației epidemiologice la nivel național a condus la evidențierea unor carențe majore în cele mai importante sisteme ale statului, în special în cel medical, unde s-a constatat lipsa materialelor care să acopere și nevoile urgente, esențiale”.

Din pixul unei găini bine hrănite mai că ar putea scoate cineva propoziții mai aproape de realitate.


Cu ocazia analizei, președintele și cuvîntătorii săi au descoperit că statul nu este bun. Cetățenii sunt minunați și ascultători, dar statul este găunos, depășit, plin de carențe, nu de proștii puși la cîrmă de vizionarul președinte. Ce a mai aflat dînsul din lunile de stare de urgență și de alertă?

”Mai mult, pandemia a scos la iveală o serie de fragilități sistemice, precum o economie națională puternic dezechilibrată, lipsa investițiilor publice, productivitate scăzută și o capacitate administrativă redusă”.

Dacă nu veneau virusurile peste noi, Klaus Iohannis ar fi rămas convins că meditațiile la fizică și la matematică precum și recuperarea de case sunt semnele unei economii înfloritoare!


Și, ce i-a mai înflorit pe scoarța cerebrală mălăețului nostru președinte?

Totuși, această pandemie ne-a pus în față tabloul a 30 de ani de eșecuri în organizarea și administrarea statului român. Sunt carențe majore, imposibil de suplinit în doar câteva luni. Efortul de construcție a unui stat eficient va fi unul de durată, de aceea reformarea marilor sisteme publice nu mai poate fi amânată la nesfârșit. Pașii mari care s-au făcut acum, în direcția unei ample digitalizări, de exemplu, trebuie continuați în mod accelerat”.

Păzea, pentru că președintele cu mîna lui Orban, Hellvig și Cîțu, cu hărnicia lui Ion Ștefan și a lătrăului de Rareș Bogdan vrea să se apuce de „reformarea marilor sisteme publice”.

Dar, cea mai șocantă dintre toate aglomerările de avioane de hîrtie lansate joi de Klaus Iohannis se referă la fățărnicia politică. După ce i-a dezbinat pe locuitorii României a venit cu limbă dulce să cheme lumea, pe care a hăituit-o și a ciomăgit-o cu propozițiile sale de paznic în politică-să ne înțelegem, să ne strîngem uniți în jurul său și să învingem pandemia.

Citiți cu atenție propozițiile puse în gura acestui ciomăgar politic speriat de pandemie! Mai ieri îi vedea excluși de pe scena poltică și condamnati pentru corupție. După ce a zburlit toată populația țării, vrea acum să-i gîdile cu cîntece de leagăn și cu un soi de dușmănie frățească!

De aceea, în spiritul Constituției, fac un apel la colaborare loială între instituțiile fundamentale ale statului. Acum nu este momentul disputelor politice și al orgoliilor. Interesul comun al tuturor, în acest moment, trebuie să fie, mai presus de orice, salvarea vieții românilor și protejarea cetățenilor țării noastre. În astfel de momente de cumpănă pentru o întreagă țară, politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălțimea funcțiilor deținute.


Vedem permanent în ultimele săptămâni tot felul de contre și dispute despre o măsură sau alta. România și românii au nevoie din partea politicienilor nu doar de verva discursurilor politice, uneori subsumate interesului de campanie, ci de argumente raționale, solide, de disponibilitate de a asculta experții din domeniu și de a găsi soluțiile cele mai bune pentru societate.


Este nevoie ca împreună, uniți, autorități, politicieni, jurnaliști, societate civilă, dincolo de viziunile care ne despart, să transmitem cetățenilor un mesaj unitar. Virusul este real, nu are culoare politică, nu poate fi interzis prin lege și nici nu dispare de la sine prin simpla negare a existenței lui. De aceea, fac un apel la Parlament să adopte urgent cadrul de care este nevoie pentru ca autoritățile să acționeze pentru protejarea sănătății oamenilor.

Dragi români, (cuvinte rostite pe ton de lugu-lugu!-n red)


Am intrat, de aproape o jumătate de an deja, într-o perioadă cu extrem de multe incertitudini și este absolut normal să resimțim nesiguranță și să ne dorim ca totul să revină cum a fost. Și eu îmi doresc asta. Deocamdată însă acest lucru, din păcate, nu este posibil. Avem soluții pentru a ne relua viețile cât mai aproape de normalitate, însă ține de responsabilitatea fiecăruia dintre noi să reușim acest lucru. Oricâte eforturi ar face statul, sănătatea noastră, a tuturor, ține și de conștiința fiecăruia.


Să purtăm mască, să respectăm distanțarea fizică și să ne spălăm des pe mâini! Asta ne spun medicii.


putem să trecem împreună cu bine și peste această perioadă……


Vă mulțumesc și vă doresc tuturor multă sănătate!”

Operă de fățarnic și duplicitate de ins însingurat și suficient sieși!

Preluat: https://www.cotidianul.ro/iohannis-si-spiritul-de-presedinte-aerian/

Lasă un răspuns