Imediat după cîștigarea fotoliului de primar al Craiovei de către Olguța Vasilescu (altă dezamăgire!), am dat fuga la Tribunalul Municipiului București să asistăm la un proces împotriva Universității Craiova. Atunci, primărița se dădea amorezată de echipa din Bănie, asta pînă cînd s-a prins (sau a fost montată) că echipa de suflet a Olteniei putea fi deturnată, înlocuită sau șmecherită. Și, cum așteptam noi pe holul TMB, împreună cu regretatul Ilie Balaci, o încurajam pe Olguța să își facă datoria și să nu facă prostii. Nu de alta, dar ar avea șanse să ajungă departe. Doar să nu faceți prostii, i-am zis eu cu insistență, Ilie Balaci privindu-ne lung cu o expresie și cu niște gînduri pe care nici azi nu le cunosc. Dar, le pot bănui. Ei bine, madama nici nu cîștigase bine alegerile că își trăda primele semne a ce urma să vină și să fie. Nu mă refer la machiaj și împopoțonare, cît la replica ei care mi-a rămas în minte:
-Ce, sunt proastă? Pun un manager și nu-mi păstrez decît licitațiile!
În primul moment, mi-am imaginat că radioasa Olguța se pregătea să delege atribuții și responsabilități pentru a nu rămîne în cătarea DNA. Poate că asta era și tehnica. Aveam să o descoper la mai multe primării din țară. Sub umbrela lipsei de timp, a lipsei de profesionalism în unele domenii, în ideea delegării deciziei și distribuției democratice a actului de conducere, o mulțime de primari au purces la delegari de atribuții și semnături. Au mai rămas cu cîte o cioată de responsabilitate, dar, una mănoasă, sub care se ascundea bănet și beneficii.
De ce a păstrat Olguța Vasilescu tocmai licitațiile? Presupun că și acum procedează la fel! Pentru că acolo se joacă marile bugete. Și de la marile bugete de cheltuit pe proiecte, ba mai curge, ba mai pică. Dacă ciumpalacul de Costel Alexe de la Iași s-a mulțumit și cu un camion de tablă, am putea zice că la revenirea în județ, băiatul a avut pretenții modeste.
Dovada: De ce le este teamă miniștrilor „mei”?
Aflăm din emisiuni de televiziune că junii zăltați din noua guvernare, miniștrii USRPLUS deleagă la greu după ce au fost gata să ia gîtul celor din PSD. Brusc, nu le mai trebuie atribuții. Ce fel de politicieni sunt aceștia? Pe de o parte, latră, pe de alta, pasează responabilități și semnături și se fac că plouă!? Credeți că delegarea este o formula de protejare? Eu nu cred. De fapt, toți cei desemnați să joace roluri și să semneze sunt un fel de oameni băgați la înaintare. Cine își imaginează că așa zișii city-manager sunt mari profesioniști aruncați în luptă se înșeală. Celebra Speranța Cliseru (pupila familiei Pandele) a fost directoare la Green City Voluntari, a fost promovată administrator public al orășelului pandelic și apoi mutată prefect de București! De ce? Asemenea lucruri nu se întreabă. Pur și simplu se fac, iar cititorul n-are decît să intuiască.
Ce semnificație are delegarea la care recurg miniștrii? Este o descoperire din ce în ce mai „îndrăgită”. Cei de la USR s-au grăbit să paseze responsabilități nu din rațiuni de competență sau de operativitate. Marii „reformatori” din guvernarea țării vor să schimbe lucrurile cu mîna altora. Și, dacă iese prost, să dea vina pe altcineva. Fiți liniștiți! În materie de beneficii, de profituri și de avantaje, delegările sunt mai rare. De altfel, tehnica delegărilor este veche și la guvernele precedente. Iată un citat din cîntărețul de petrecere Ludovic Orban:
„Şi eu am fost ministru, şi eu am delegat. Mi-am păstrat partea de acte normative, de tratate, acorduri internaţionale şi alte domenii pe care le-am considerat importante. Fiecare ministru decide. Sunt unii care pot să-şi delege toate atribuţiile, până la urmă nu e… Sunt unii care deleagă atribuţii şi către secretarul general. Sunt şi primari care îşi deleagă toate atribuţiile şi până la urmă ajung să nu mai semneze. Aici nu este corect ca un ministru chiar să nu mai semneze şi este şi o chestiune de responsabilitate”.
Il înțeleg pe Vlad Voiculescu de ce deleagă! Cu sau fără studii, tot el hotărăște. Doar nu s-a lăsat de ciolanul de la primărie să vină la Ministerul Sănătății pentru figurație! Pe marile felii nu se bagă nimeni fără acordul său, indiferent cine semnează. Același lucru se întîmplă și la Justiție și la Economie. Asta se va numi peste ani tehnica Drulă-Năsui, definită mai simplu „o facem să fie legală”.
Delegarea începe să funcționeze și la Guvern. De ce credeți că Florin Vasilică Cîțu l-a adus lîngă el ca „onorific” pe Lucian Isar? Vine de la banca europeană să facă muncă voluntară! Măi să fie! După spectaculoasa lor colaborare la speculația pe moneda națională, Cîțu și l-a adus pe copilul de general secu, fantezistul financiar Lucian Isar, să-l reprezinte în marile afaceri. Dacă nu cumva, să le și conceapă!
Delegarea responabilităților este o modă și ascunde o șmecherie. Se vede după faptul că cei mai necopți s-au și aruncat pe ea ca godacii pe hîrdău. Nu ne rămîne decît să vedem urmările!
Preluat: https://www.cotidianul.ro/intermediarul-de-la-cazan/