Elevii, mai deștepți ca guvernanții și mai clonțoși ca opozanții


Nici în anii cei mai grei ai societății românești, Educația, Cultura și Sănătatea n-au avut miniștri atît de proști. Rîdea țara de Suzana Gâdea, dar era profesor universitar la Facultatea de Metalurgie din IPB și unii ziceau că nu era străină de profesia ei. În cei treizeci de ani de libertate, la cele trei domenii importante pentru România am avut de-a face cu tot soiul de numiri de umplutură. Toate partidele s-au întrecut în a descoperi mediocri sau ratați pe care să-i împingă în aceste ministere esențiale pentru cultura și educația populației.

Monica Anisie este crucea acestui dezastru, pusă pe grămada de improvizații și greșeli și cu acordul unui mediocru profesor suplinitor de provincie ajuns ajuns primar și, mai apoi, președinte.


Situația incertă a începutului de an nou școlar este vizibilă. Într-un fel, și la anume capitole, ea este de înțeles. Pandemia este totală, și periculoasă. Pe tot globul se caută soluții. Unii orbecăie în ipoteze naive și măsuri tembele. Din acest punct de vedere, încerc să fiu înțelegător. Dar nu pot însă accepta ”pecsiglas” și nici vrăjeala cu tabletele. Și nici modificarea ” distanței sociale” dintre elevi. Ba la restaurante a fost doi metri, ba 1,5 și acum a fost mutată la 1 metru. Parcă am fi în cazul graniței dintre austrieci și turci!?

De la debutul comic cu ”gripa ușoară” și pînă azi cînd președintele și puterea au ajuns de rîsul și de plînsul copiilor și al părinților, am asistat la nenumărate improvizații. Unele vesele, altele triste și foarte multe de-a dreptul hoțești. Adică pe bani grei. Gluma sinistră cu alocarea a 175 milioane de lei pentru achiziții de materiale începînd din anul 2021 vine ca un ciucure colorat pe căciula prostiilor din scăfîrlia actualilor guvernanți.

Comunicatul Consiliului Național al Elevilor (ajutat sau nu de politicieni la redactarea textului) vine ca o palmă pe obrajii guvernului și ai președintelui. Eu zic că o moțiune de cenzură, chiar dacă trece, este mai puțin usturătoare decît ce spun reprezentanții elevilor din țara noastră.

Niciodată elevii n-au fost atît de necruțători cu politicienii și cu guvernanții, chiar dacă este vorba și de părinții lor!

”Mai mult, în cursul zilei de ieri, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 1456/2020, conform căruia şcolile care nu sunt racordate la apă potabilă îşi pot obţine autorizaţia sanitară prin amplasarea unui dozator de apă în cadrul unităţii de învăţământ. Observăm, astfel, faptul că autorităţile adaptează măsurile de siguranţă la infrastructura din şcoli, nicidecum invers, cum ar trebui de fapt. Această practică a fost confirmată şi în proiectul de ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului sănătăţii, care prevede obligativitatea păstrării unei distanţe de 1 metru între elevi, deşi, până acum, experţii epidemiologi anunţau o distanţă minimă de 1,5 metri.


Considerăm că măsurile prezentate până acum de autorităţi denotă o lipsă acută de responsabilitate, având în vedere faptul că existenţa materialelor sanitare pentru toţi elevii este vitală, în contextul începerii anului şcolar în format fizic, în majoritatea localităţilor din România. Într-un sistem de învăţământ de stat, care este, cel puţin în teorie, gratuit, este inadmisibil ca elevilor să nu li se asigure pachetul minim de protecţie pentru întoarcerea la şcoală, în condiţiile în care Ordonanţa de urgenţă menţionată mai sus prevede alocarea a 50 de milioane de euro pentru achiziţionarea de materiale sanitare în şcoli. În acelaşi timp, lipsa dispozitivelor conectate la Internet, pe care Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi-a asumat să le achiziţioneze încă de la începutul verii, va avea ca rezultat direct privarea de dreptul la învăţătură a mii de elevi aflaţi în imposibilitatea de a-şi continua parcursul educaţional în format online.


„Anul şcolar va începe cu dacă şi cu parcă. La momentul de faţă, asta e tot ceea ce am primit din partea statului român: bănuieli, presupuneri şi lipsă de asumare. Dacă situaţia va continua în felul acesta, vom solicita amânarea începerii anul şcolar, până când autorităţile vor lua în serios deschiderea şcolilor şi nu vor mai juca la cacealma siguranţa elevilor din România”.

Preluat: https://www.cotidianul.ro/elevii-mai-destepti-ca-guvernantii-si-mai-clontosi-ca-opozantii/

Lasă un răspuns