Dumitru Flucuș (AUR) a participat la recepția oferită de Ambasada Chinei cu ocazia aniversării a 20 de ani de la Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare dintre dintre China și România

Deputatul AUR Dumitru Flucuș a participat marți, 14 mai, la recepția oferită de Ambasada Chinei cu ocazia aniversării a 20 de ani de la stabilirea Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare dintre China și România. La eveniment au luat cuvântul E.S. dl. Ambasador Han Chunlin și Secretar de Stat MAE, dl. Luca Niculescu.

În cadrul evenimentului, Excelenţa Sa, domnul Han Chunlin, Ambasadorul Chinei în România, a declarat că, indiferent de schimbările din spațiul internațional, interesele comune solide și potențialul uriaș de cooperare dintre China și România nu s-au schimbat și nici nu se vor schimba.

„În ultimii 20 de ani, colaborările economice și comerciale dintre China și România s-au dezvoltat în mod stabil. În anul 2023, volumul total al comerțului bilateral dintre cele două țări a atins valoarea de 10,56 miliarde de dolari, depășind pragul de 10 miliarde de dolari timp de trei ani consecutivi, înregistrând o creștere de 1,4% în contextul comerțului lent de la nivel global și declinului comerțului dintre China și Uniunea Europeană, astfel dând dovadă de reziliență și potențial.

Foto: Deputatul AUR Dumitru Flucuș și ambasadorul Chinei, ES Han Chunlin

În prezent, în ceea ce privește comerțul în afara UE, China este cel mai mare partener comercial al României. Domeniile și modurile în care România cooperează cu China sunt din ce în ce mai diverse. Până în anul 2023, există aproximativ 14 mii de întreprinderi chinezești înregistrate în România, cu un capital total de 410 milioane de dolari. Companiile chineze se implică activ în proiecte în domenii tradiționale și emergente, cum ar fi infrastructura, energia nouă, industria de fabricație şi industria serviciilor de afaceri. Multe companii chineze printre care se numără Huawei, China Tabacco Internațional, Ningbo Joyson Electronics, Ningbo Huaxiang Electronics, DHS și alte companii au creat un număr mare de locuri de muncă, au contribuit cu sute de milioane de euro la venituri fiscale, au susținut dezvoltarea economică și socială a României. Buna operare a trenurilor de marfă China-Europe Railway Express pe ruta „Wuhan-Constanța”, demararea producției la fabrica de frigidere Haier, câștigarea licitației a autostrăzii de centură Bucureşti Nord – toate acestea sunt exemple ale cooperării pragmatice și în profunzime între China și România”.