Dragă România, la tine-i tot normal?


Vitalie Călugăreanu, un prestigios jurnalist român de peste Prut, postează pe facebook cîteva rînduri:

”Președintele Romaniei, Klaus Iohannis, i-a conferit Ordinul ”Steaua României” lui Marian Lupu din Moldova. Decretul a fost semnat pe 8 septembrie. Dragă Românie, la tine-i tot normal cu președintele?”

Cine a fost și cine este Marian Lupu? Decoratul cu Steaua României este președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova. Conform decretului prezidențial de decorare, omul are o ”contribuție excepțională”:

”În semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională adusă la dezvoltarea auditului public în context european, pentru integritatea și profesionalismul de care au dat dovadă în exercitarea actului de control, Președintele României a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor domnului Holm Janar, Auditorul General al Oficiului Național de Audit al Republicii Estonia, domnului Lupu Marian, Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova, și domnului Tavares José, Președintele Curții de Conturi a Republicii Portugheze”.

Ce isprăvi a mai făcut Marian Lupu?

”La 24 mai 2001, actualul președinte al Curții de Conturi a Republicii Moldova a fost numit în funcția de vice-ministru al economiei. La data de 5 august 2003, a fost numit al președintelui Vladimir Voronin, în funcția de ministru al Economiei al Republicii Moldova.

La 6 martie 2005, a fost ales deputat în Parlament pe lista Partidului Comuniștilor, condus de același Vladimir Voronin (președintele care a impus românilor vize pentru a intra în Republica Moldova) deși nu era membru de partid.

A devenit apoi președinte al Parlamentului Republicii Moldova. A intrat până la urmă în PCRM, dar în 2009 a plecat din acest partid și a devenit președinte al Partidului Democrat din Moldova, controlat de oligarhul fugar Vlad Plahotniuc.


Marian Lupu se identifică ca moldovean și s-a pronunțat pentru păstrarea în Constituție a apelativului de „limbă moldovenească” ca limbă de stat a Republicii Moldova, potrivit Wikipedia.

În 2010, în cadrul emisiunii „În profunzime” de pe postul Pro TV Chișinău, Marian Lupu a declarat: „Din punct de vedere științific, vorbesc limba română, din punct de vedere politic – limba moldovenească!”.

Peste doi ani, în cadrul aceleași emisiuni el a declarat: „M-am răzgândit. Științific nu mai este limba română, cum spuneam anterior, ci limba moldovenească. Acele teze sunt susținute de oamenii de știință, iar tot ce vine din științele sociale are puternice elemente subiective.

Se știe că istoria nu este fizică și este scrisă de învingători. Iar dacă tezele sunt subiective înseamnă ca sunt promovate în interese politice. Știința nu are nimic cu dreptul la autoindentificare etnică”, afirma în 2012 cel care în 2022 a fost decorat de statul român.


Marian Lupu nu s-a dezis niciodată de declarațiile făcute în 2012”.

Frații noștri de peste Prut au o expresie uzuală care trebuie să fie o construcție după limba rusă. Ei zic:


-Tăt narmalnîi?


Adică ”toate-s bune?!, ”toate sunt în ordine?”

Vitalie Călugăreanu publică știrea cu decorarea lui Marian Lupu și reproduce postarea cu afirmația acestuia din 2012 cu ”științific nu mai este limba română, cum spuneam anterior ci limbă moldovenească”

Vorba lui Vitalie Călugareanu:


– ”Dragă Românie, la tine-i tot normal cu președintele?”

Preluat: https://www.cotidianul.ro/draga-romania-la-tine-i-tot-normal/

Lasă un răspuns