Despre folclorul de la TVR


Despre folclor se scrie din ce în ce mai puțin. Este trecut la capitolul „tradiții pe cale de dispariție”. Și, eventual, este adăugat un regret care începe cu un patetic „păcat”. Portul popular este cel mai adesea stilizat excesiv și îmbrăcat mai mult demonstrativ. Obiceiurile străvechi sunt golite de încărcătura lor rituală și drese mai mult pentru spectacol.

Producția de folclor nou, „compus de mine”, este în creștere iar mediile electronice, mai ales televiziunile „cu specific” sunt folosite mai mult pentru a face cota vedetelor, utilă doar la stabilirea prețului pentru nunți și petreceri a celor care trăiesc din asta. Așa se face că folclor românesc se difuzează mai rar. Folclor diluat și muzică populară de petrecere cu poante și vulgarități poți auzi pe toate șanțurile. Așa se face că unii nu mai fac diferența între folclor, manele și muzică sîrbească și le ascultă de-a valma prin cîrciumi și pe la aniversări.

Scriu toate acestea provocat de o emisiune de la TVR. Trebuie să precizez că la TVR, de cîteva decenii, de cînd difuzarea folclorului românesc a intrat pe mîna regretatei Marioarei Murărescu, emisiunile arată foarte aproape de firea lor românească. Foarte rar mai scapă kitsch-uri și muzică produsă de cîntăreți cu nume sonore. Uneori, și la TVR tot soiul de mari vedete ale muzicii populare mai îngroapă și ele cîte puțin la folclor. Dar anii de profesionalism ai Marioarei Murărescu au lăsat în TVR un cult pentru autentic, repere, norme, reguli dar mai ales respect pentru tradiție.

Una dintre emisiunile pe care le-am mai văzut și în edițiile precedente, „Vedeta populară“, chiar vine din tezaurul nostru folcloric și se adaugă la acesta. De ani buni, Iuliana Tudor face o figură demnă de toată stima. „Vedeta populară” chiar este o sărbătoare pentru spiritul românesc. Sunt scoase din cenușa timpului cîntece de ritual, bocete, doine, cîntece de leagăn și readuse la lumină în interpretarea unor tineri soliști, unii țărani, moștenitori de bunuri spirituale din familie. Cu Grigore Leșe și Bogdan Simion în juriu, măsura este corectă și nu trece mai nimic din ce nu este folclor românesc veritabil.

Duminică seara, am fost bucuros să văd la TVR că se poate. Ceea ce înregistram în studenție prin satele ardelene, se mai păstrează undeva în arhive, dar și prin viața oamenilor din satele depărtate și revine cu tineri atunci cînd abordarea folclorului este făcută cu pricepere și migală.

Mă și gîndeam la un lucru. Dacă România ar recompensa cumva repertorii de genul acesta și ar bloca atît cît se poate circulația contrafacerilor muzicale cu iz popular, compatrioții noștri ar afla mult mai repede ce muzică și ce obiceiuri unice au primit moștenire de la părinți și de la bunici. Și atunci chiar s-ar mîndri cu identitatea lor.

Preluat: https://www.cotidianul.ro/despre-folclorul-de-la-tvr/

Lasă un răspuns