Oamenii de știință de la Universitatea Americană din Cairo au făcut o descoperire de senzație în Egipt, datând din urmă cu 4.000 de ani. ”Dacă se confirmă că impresionantul obiect provine din vechiul Regat, atunci toate cărțile de istorie antică vor trebuie rescrise”, au spus arheologii.
Cercetătorii au descoperit că mumia lui Khuwy, un nobil găsit în 2019, este mult mai veche decât se credea anterior. Acum, ea a fost datată cu mai bine de patru milenii în urmă, ceea ce ar dovedi că tehnicile de mumificare erau mult mai avansate în acel timp, potrivit Express.
Profesorul Salima Ikram, șeful Departamentului de Egiptologie din cadrul Universității Americane din Cairo, Egipt, a declarat că ”dacă această descoperire se dovedește a fi într-adevăr o mumie din Regatul vechi, toate cărțile despre mumificare și istoria Regatului vechi vor trebuie rescrise”.
”Acest lucru ne-ar schimba complet înțelegerea despre evoluția mumificării. Materialele folosite, originile lor și rutele comerciale asociate acestora vor avea un impact dramatic asupra cunoașterii noastre despre Regatul vechi al Egiptului”, a spus expertul.
Descoperirea va fi analizată într-un nou film documentar de pe canalul de televiziune National Geographic, în noua serie intitulată ”Comori pierdute ale Egiptului” (Lost Treasures of Egypt), începând cu 7 noiembrie 2021.
Arheologul dr. Mohamed Megahed a explicat importanța găsirii acestui artefact. ”Dacă este într-adevăr Khuwy, aceasta reprezintă o descoperire din istoria Egiptului antic”.
Mumia a fost descoperită într-un mormânt important din necropola de la Saqqara. Hieroglifele au arătat că ea a aparținut lui Khuwy, o rudă a familiei regale care a trăit acum 4.000 de ani, când s-au construit piramidele.