De ce Cîțu?


Întrebarea aceasta poate fi repetată pînă la slogan, refren și obsesie. Și răspunsul tot nu vine pentru că este mai complicat și se prelungește pînă în alcovurile puterii.

Florin Cîțu este un politician fără rădăcini, trecut și prieteni în Partidul Național Liberal. Nu este un cadru crescut de partid. N-a lipit afișe pentru liberali,n -a cărat geanta pentru nici un senior al PNL, n-a făcut un stagiu la tineret, n-a propus și n-a impus nici o strategie spectaculoasă pentru partid. Florin Vasilică Cîțu nu are nici carismă, nici discurs, nu este convingător și nu este nici șarmant. La toate argumentele care impun o persoană publică el este nul sau negativ. Și la ținută. Și la limbaj, și la discus, și la actorie. Nu are nici trecut profesional performant. N-a fost adus în PNL ca o vedetă, ca o personalitate capabilă să salveze partidul dintr-o situație dificilă. El a apărut de nicăieri, din postura de blogger pe economie și finanțe, propus direct pe o listă de parlamentari și mai apoi ca un candidat pe listele PNL pentru alegerile parlamentare. Pînă la momentul trecerii sale pe listele de candidat parlamentar, Florin Vasilică Cîțu a fost vizibil cu o singură ispravă. A pus la cale împreună cu Lucian Isar și Bogdan Mihoc o speculație pe euro și moneda națională. Cristian Hostiuc a rezumat povestea în Ziarul Financiar:

”Dealerii băncilor spuneau atunci că BNR ar fi trebuit să lase cursul să crească peste 4 lei/euro şi să finanţeze economia în lei, cu dobânzi de sub 10%, aşa cum făceau marile bănci din întreaga lume când scădeau ratele, pentru a înlocui închiderea liniilor de finanţare externă.


Unele dintre dealeri sau şefi de trezorerie au fost trecuţi apoi pe linie moartă, printre care şi Florin Cîţu, alături de Lucian Isar de la Bancpost şi Bogdan Mihoc de la UniCredit, dar BNR nu a făcut niciodată public numele lor, deci este numai o speculaţie, ca şi numele băncilor care au atacat leul”.

Un articol din Hot News sintetizează legătura și cariera LUI Lucian Isar și Florin Cîțu :

” Potrivit zf.ro , Isar „a fost expulzat de către BNR în urma atacului speculativ asupra leului din septembrie 2008”, în momentul în care ocupa poziţia de vicepreşedinte al Bancpost, responsabil cu operaţiuni de Trezorerie. Florin Cîțu a fost și el îndepărtat din funcția deținută la ING , în urma a ceea ce presa a denumit atunci atacul speculativ pe leu din 2008”.(28 dec. 2020)

Legătura dintre Lucian Isar (vezi dosarul generaului SIE Ion Isar) și Florin Vasilică Cîțu trebuie căutată undeva în această zonă, mai ales că și Victor Ponta făcea trimitere la o ”acoperire” a lui Lucian Isar. Cariera spectaculoasă a lui Florin Vasilică Cîțu începe oricum de la acest trio (Isar-Cîțu-Mihoc) și continuă pe filiera Lucian Isar-Alina Gorghiu- Klaus Iohannis. Nu mai rămîne decît de înțeles influența deosebită pe care Alian Gorghiu (cu un real trecut în PNL) o are asupra președintelui Klaus Iohannis. Dacă luăm în caclul faptul că, în ciuda imaginii Alinei Gorghiu în PNL, Klaus Iohannis a numit-o președinte interimar al unui partid pe care l-a folosit și îl folosește și în momentul de față, atunci trebuie să acceptăm ipoteza unei încrederi totale în cea desemnată să conducă provizoriu partidul liberal. Și dacă este vorba de o asemenea încredere, trebuie să acceptăm și ipoteza unei influențe totale asupra președintelui Klaus Iohannis.Abia acum ne apropiem de secretul susținerii totale a lui Florin Cîțu pentru a deveni și președinte al PNL. Toată ceata de oportuniști și sforari din PDL s-a alăturat susținerii lui Florin Vasilică Cîțu, părăsindu-l pe Ludovic Orban. Dornici de sînge și lingușitori de profesie, pediștii și liberalii de ocazie au simțit imediat preferința președintelui Klaus Iohannis, bazată și pe aceeași influență puternică a Alinei Gorghiu, devenită între timp doamna Isar și mamă a doi copii. Și au un trecut alături de bolborositul Florin Vasilică Cîțu.


Numirea lui Lucian Isar pe un fantomatic post de consilier onorific al primului ministru tot o continuare a unui cuplu de speculanți financiari trebuie privită. De altfel, aerian în strategii și proiecte, premeirul Cîțu se bazează pe sfaturile de speculant, consilier și posibil reprezentant ale lui Lucian Isar.


De ce Florin Cîțu, cînd el nu spune nimic, nu are nici o priză la ”poporul liberal” și nu este nici autorul unei caricaturi de soluție pentru țară?


Răspunsul culiselor și culoarelor de putere din România este simplu:


– De-aia!

Preluat: https://www.cotidianul.ro/de-ce-citu/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: