Arheologi de la Universitatea Toulouse au realizat o descoperire istorică impresionantă: ”capitala antică pierdută” a civilizației celților, un grup european important, în Franța. Aici, ei au găsit o comoară, care conține bijuterii, arme și alte artefacte din Epoca bronzului, din urmă cu aproape 3.000 de ani.
Au fost scoase la iveală sute de obiecte de neprețuit în apropiere de Ganant, o localitate din centru Franței, situată la 18 kilometri de Vichy. Cercetătorii susțin că artefactele au fost îngropate, ca parte a unui ritual, potrivit Daily Mail.
Tezaurul găsit la situl arheologic de la Gannat a fost împrăștiat în cinci depozite diferite, dintre care unul fusese vizat deja de vânătorii de comori, a explicat șeful echipei de arheologi, Pierre-Yves Milcent de la Universitatea Jean Jaurès din Toulouse, Franța.
”Săpăturile nu sunt complete, dar avem deja aproximativ 800 de obiecte, majoritatea intacte. Este pentru prima dată când descoperim patru tezaure intacte, pe care le putem recondiționa în laborator, în cele mai bune condiții”, a spus Milcent.
Experții consideră că aceste depozite de obiecte prețioase, dintre care trei erau aranjate în vase, ar fi putut fi îngropate pentru a forma o ofrandă divină.
”Decorațiunile și simbolurile obiectelor din bronz se referă la un cult al Soarelui, care era o zeitate importantă la acea vreme, ca în Egipt”, a spus arheologul.
Au fost descoperite brățări, inele, pandantive, lame de topor, arme, precum cuțite, sulițe și săbii. Cercetătorii cred că articolele de bijuterii au fost cel mai probabil purtate de femei și copii.
Artefactele îi vor ajuta pe arheologi să-și facă o imagine despre cum putea fi viața civilizației celților, din urmă cu aproximativ 2.800 de ani.
Celții au fost o civilizație importantă din Europa,