Pornit și el într-o campanie de propagandă, premierul Nicolae Ciucă s-a dus la Țebea, împreună cu Lucian Bode și cu Paul Stănescu, toți trei „doctori” la datul cu stîngul în dreptul și la patriotism de paradă. De dragul lui Avram Iancu au fost și fluierați și huiduiți și făcuți hoți. Li s-a mai întîmplat și altora, dar nu le-a crăpat obrazul. Nici n-au înțeles mare brînză și nici n-au demisionat. De data aceasta, există o acoperire. S-ar putea să fi fluierat și adversarii politici. Adică, acea parte din popor care nu-i mai crede și care n-are încredere în „cei trei crai” de la București. Iată declarația premierului:
„Din nefericire, trecem printr-o perioadă a incertitudinii şi nesiguranţei. Oamenii au multe temeri şi pe bună dreptate sunt îngrijoraţi pentru ce le rezervă ziua de mâine. Avem un război nu departe de graniţele României, avem o serie de efecte negative ale acestui război pe care le resimţim în viaţa noastră de zi cu zi. Avem o iarnă grea în faţă pe care trebuie să o pregătim cu înţelepciune, echilibru şi responsabilitate. Nu va fi uşor, dar România va reuşi să depăşească toate aceste greutăţi, pentru că suntem pregătiţi pentru orice scenariu”.
După părerea mea, oamenii care au fluierat la Țebea s-au prins că nu suntem pregătiți pentru nici un scenariu. Și-au umflat pieptul și au dat drumul la interjecții și huiduieli ca expresie a „incertitudinii și nesiguranței” pe care le arată guvernul Ciucă în aproape fiecare zi.
Ce a mai zis premierul Ciucă la comemorarea de la Țebea?
„Suntem aici pentru a comemora 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, erou al naţiunii române şi simbol al luptei pentru libertate, dreptate socială şi unire naţională. (…) Astăzi nu îl comemorăm doar pe Avram Iancu, marele nostru erou revoluţionar, om al legii, intelectual paşoptist şi patriot, astăzi sărbătorim împreună naţiunea română unită, aici la Ţebea, între Gorunul lui Horea, mormântul lui Avram Iancu, mormintele tribunilor săi şi mormintele soldaţilor eroi din cele două războaie mondiale, îi spunem ‘Crăişorului Munţilor’ că visul său lăsat moştenire urmaşilor a fost împlinit. România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil (…). Viitorul este întotdeauna nesigur, dar trebuie să avem curaj, să fim determinaţi şi pregătiţi să-l întâmpinăm. Trebuie să ne gândim mereu la lecţiile trecutului, să ne amintim de curajul, determinarea şi sacrificiul înaintaşilor noştri, când au fost puşi în faţa unor decizii grele, decizii care au schimbat fundamental soarta naţiunii”.
Caragiale redivivus!
Preluat: https://www.cotidianul.ro/ciuca-si-ma-ciuca-la-tebea/