Atât de multe lucruri au fost lansate în spațiu anul acesta: șase oameni au călătorit la bordul vehiculelor comerciale ale echipajului, trei nave spațiale au început călătorii spre Marte și câteva sute de sateliți distrăgători și strălucitori au luat-o spre cer.
Echipaj comercial
Pe 30 mai, SpaceX a transportat o pereche de astronauți către Stația Spațială Internațională de la Cape Canaveral, Florida. A fost prima lansare umană pe o navă spațială comercială și prima dată când astronauții au zburat de pe o platformă de lansare din SUA de când naveta spațială a fost retrasă în 2011 ( SN: 20.06.2020, p. 16 ).
Ca parte a programului său de echipaj comercial, NASA a finanțat companiile private de zboruri spațiale, inclusiv SpaceX și Boeing, pentru a dezvolta modalități de transportare a astronauților către și de la stația spațială, astfel încât agenția să nu mai fie nevoită să se bazeze pe ambarcațiunile rusești Soyuz.
Când astronauții s-au întors în siguranță pe Pământ pe 2 august, testul navei spațiale Crew Dragon SpaceX a fost considerat un succes. Următorul zbor, care a lansat pe 15 noiembrie, a luat patru astronauți. „Cred că poți spune că nu mai depindem de Soyuz”, spune astrofizicianul și istoricul spațiului Jonathan McDowell de la Harvard & Smithsonian’s Center for Astrophysics din Cambridge, Mass.
Călătorie pe Marte
Trei nave spațiale care au plecat pe Marte în iulie urmează să sosească în februarie 2021. Roverul Perseverance , al cincilea rover marțian al NASA ( SN: 7/4/20 și 7/18/20, p. 30 ), va căuta o deltă a râului uscat. pentru semne ale vieții antice și colectați probe de rocă pe care o viitoare misiune le va aduce pe Pământ.
China și Emiratele Arabe Unite speră că misiunile din acest an vor marca primele lor călătorii de succes pe Planeta Roșie ( SN Online: 30.07.2020 ). După intrarea pe orbita lui Marte, se așteaptă ca nava spațială chinezească Tianwen-1 să arunce un lander și un rover pe suprafața planetei în aprilie. China intenționează să aducă mostre înapoi de pe Marte în următorul deceniu, iar Tianwen-1 este o demonstrație tehnologică pentru această misiune. Roverul va căuta, de asemenea, buzunare ascunse de apă sub suprafață și va explora geologia și chimia lui Marte.
Agenția spațială din Emiratele Arabe Unite a fost fondată abia în 2014 și a lansat primul său satelit în 2018, făcând din misiunea Marte un salt ambițios. Orbitatorul Hope al țării va aduna dovezi pentru a aborda unul dintre cele mai mari mistere nerezolvate ale lui Marte: Cum funcționează vremea marțiană ( SN: 7/4/20 și 7/18/20, p. 24 )? Fiind prima navă spațială care orbitează ecuatorul planetei, Hope va oferi o nouă viziune asupra modului în care atmosfera lui Marte se schimbă zilnic, sezonier și la diferite altitudini.
Mega-constelații
SpaceX nu trimite doar astronauți pe orbită. Compania a lansat sute de sateliți ca parte a proiectului său Starlink pentru a aduce internet de mare viteză în întreaga lume. Alte companii intenționează să lanseze „mega-constelații” similare. Dacă totul merge în conformitate cu planurile diferitelor companii, vor exista aproximativ 100.000 de sateliți pe orbite joase.
„Sunt mulți sateliți”, spune McDowell. Începând cu 1 august, doar 2.787 de sateliți operaționali care făceau tot felul de lucrări orbitau pe Pământ. Oamenii de știință se tem că iminenta creștere a satelitului ar putea strica cerul nopții pentru astronomie reflectând o lumină suplimentară în jos la telescoapele pământești ( SN: 28/03/20, p. 24 ).
Până la jumătatea lunii octombrie, SpaceX lansase deja peste 900 de sateliți Starlink. Compania a testat o acoperire întunecată menită să facă sateliții mai puțin reflectanți, dar asta nu a ajutat suficient. Deci, acum SpaceX lansează sateliți cu viziere mici pentru a reduce reflectivitatea, ceea ce ajută puțin, spune McDowell.
Vestea bună este că astronomii și companiile spațiale discută problema. La o întâlnire din vară, oamenii de știință au prezentat simulări ale celor mai nefavorabile scenarii . Impactul acestor mega-constelații va depinde de câți sateliți se lansează efectiv și de ce tip de astronomie aveți în vedere, spune McDowell. Unele dintre cele mai grave efecte vor fi observațiile pentru a detecta asteroizii din apropierea Pământului.
„S-ar putea să ne lipsească stânca care vine să ne omoare pe toți, deoarece dungile din satelit au împiedicat calcularea orbitei”, spune McDowell.
Un lucru care ar ajuta este reglementările guvernamentale cu privire la caracteristicile sateliților care pot fi lansați, spune McDowell. Companiile „fac toate zgomotele corecte despre dorința de a ajuta”, spune el, dar zgomotele și acțiunile nu sunt același lucru.
„Cred că, cu lucrări suplimentare și atenuări, vom ajunge la un punct în care nu este fatal pentru astronomia de la sol, dar este totuși un impact uriaș”, spune McDowell. „Este posibil să nu cunoaștem consecințele depline până când nu suntem cu adevărat în ea”.
Sursă text: sciencenews.com
Sursă foto: digi-world.tv