Ce naiba se întîmplă cu noi? – un editorial de Cornel Nistorescu


La Bruxelles, într-un „moment istoric” pentru obținerea „unui acord istoric”, România nu s-a văzut. Asta mai ales pentru că președintele României nu s-a „mișcat” de nici un fel. A obosit din cauza lungimii discuțiilor și negocierilor!? Președintele Iohannis a apărut doar în cîteva cadre luate în pauze. Sunt imagini fotografice sau video în care el trece prin cadru și îi dă un cot lui Sebastian Kurz, mai mult ca să-i atragă atenția că este pe acolo și se alătură discuției și apare ca obiect de decor în alte cîteva cadre cu Angela Mekel și cu Emmanuel Macron. În rest, nimic!

Nici România nu este menționată de agențiile de presă decît la capitolul participanți și pe lista finală a bugetelor repartizate. Nici o agenție străină și nici o declarație de participant nu precizează o obiecție, o solicitare, o nemulțumire sau măcar o intervenție specială a lui Klaus Iohannis sau a cuiva din delegația necunoscută care l-a însoțit. Adică cum? Am făcut doar figurație? Președintele nostru a fost singur și a hotărît totul de parcă el era trimisul divin al României, adică țara, poporul, Guvernul, Parlamentul și SRI-ul la un loc.

România nu a cerut nici fonduri suplimentare pentru agricultură, nici pentru combaterea subdezvoltării, nici pentru infrastructură? Sau, dacă a făcut-o (nimeni nu ne-a spus asta! ), a făcut-o șoptit sau milogit? Nu a considerat președintele că ar trebui să solicite fonduri pentru dezvoltarea unor sectoare aflate în dificultate? Nu a avut argumente? Nu l-a băgat nimeni în seamă? Pentru ce nu și-a luat alături consilieri, experți și miniștri care să acopere zonele sale de ignoranță și nepăsare? Ca să nu-i acopere frizura în cadrele filmate pentru televiziuni? Ca să nu știm ce a negociat dînsul la Bruxelles? Cum a obținut Klaus Iohannis cele 79,0 miliarde la Bruxelles din moment ce nu s-a opus niciodată, nu a cerut, în mod expres, nimic? A negociat în particular? Cu cine? Cu Angela Merkel? Cu Emmanuel Macron? Presupun că nu cu premierul olandez! N-ar fi fost normal să mai asiste cineva și să știm în ce condiții și cu ce obligații? Deocamdată, nu avm nici o mărturie, nici o fotografie, nici un document care să arate cum am obținut „impresionanta sumă de 80 de miliarde”.

Să revenim la secvențele video cu Klaus Iohannis la Bruxelles. Bîrna noastră transilvană a ocupat doar poziția unui obiect de decor. Toate personalitățile Europei purtau mască și aveau de spus ceva în apărarea intereselor țării lor. Klaus Iohannis n-a purtat nici mască și nici pentru interesele României n-a dat semne că s-ar fi luptat. Explicația că la Bruxelles purtarea măștii nu a fost obligatorie este probabil acoperită printr-o prevedere de protocol. Conform comunicatului Administrației Prezidențiale, la toate întîlnirile oficiale, „înaltul reprezentant român” ar fi purtat respectiva mască. În loc de comunicat, mai bine ne expediau cîteva fotografii cu fața mascată a președintelui. Altfel, nu ne rămîn de folosit decît caricaturile!

Din punctul de vedere al insistențelor cu care președintele i-a îndemnat pe români să poarte mască și să se spele pe mîini pentru a evita această „gripă simplă”, comportamentul său de la Bruxelles este ceva care stă între prostie, dispreț și nepăsare. Nu poți moraliza un popor care a început să te disprețuiască pentru ca apoi să faci exact același lucru pentru care îi admonestezi. Sau, o poți face doar dacă îl disprețuiești. Și, în cazul prostului, cel mai adesea, cine zice ăla este!


De ce Klaus Iohannis n-a purtat mască la Bruxelles? Din aceleași rațiuni pentru care n-au purtat măști nici cei din gașca liberală la aniversarea lui Ludovic Orban din clădirea guvernului. De ce președintele nu i-a admonestat și nu le-a cerut demisia? Pentru că masca, în gîndirea sa (nu în declarațiile sale!) este o bagatelă. După cum o bagatelă a fost să poarte mască la Bruxelles. În lupta sa pentru fonduri, creierul său nu se putea oxigena în prezența măștii! Și ce dacă ofensează o populație bulversată de atîtea decizii confuze și de atâtea afirmații cretine, făcute de la vîrful României? Nu ea l-a ales? Și ce dacă românii observă că președintele nu s-a bătut pentru nici o cauză importantă pentru țara lor în reuniunea de la Bruxelles? Ce contează? Este președintele României pentru încă patru ani! Și, dacă se supără pe Constituție, nu mai pleacă decît la călătoria spre Porțile Raiului.

Am așteptat trezirea președintelui din oboseala luptei din cele patru zile de negocieri (!!!???) spre a afla cîteva detalii despre fondurile lăudate. Cît împrumut, cît subenție, cît cotizație, cît ajutor de relansare? Klaus Iohannis s-a dus la Craiova la fabrica Ford ca să se arate și ca să ne mai scoată ochii încă o dată, nu ca să explice poporului român și instituțiilor ce s-a negociat la Bruxelles, ce strategie a avut, ce a cîștigat și ce a pierdut. Cu o nesimțire de primar etern, el a rămas la aceleași generalități de lăudăros grosier. De ce? Pentru că are tupeul să disprețuiască argumentele celor care au dreptate. Și pentru că are o piele groasă de politician dîmbovițean. Klaus Iohannis înghite broaște de parcă ar mînca semințe. Cel puțin o dată pe săptămînă, mai înghite cîte o remorcă sau cîte un tanc, și zîmbește satisfăcut și mîndru de parcă ar fi fratele lui Einstein. În fapt, și în Palatul Victoria și la Cotroceni și la Bruxelles, Klaus Iohannis este același. Absent total. Nu înțelege ce rol joacă, nu are suficiente sinapse pentru a încerca să se implice în corecții la mersul dezordonat al lucrurilor. Așa cum s-a românizat Raed Arafat în băile de succes din cloaca Bucureștior, așa s-a bucureștenizat și sasul Iohannis în politică și, mai ales, în Palatul Cotroceni.

Ce naiba se întîmplă cu noi? Avem mai mulți contamnați și morți decît în stare de urgență și zicem că lucrurile sunt sub control. Ne amenință un val uriaș de infecții și noi pompăm păreri în exerciții de optimism. Obținem mai puțini bani decît puteam atrage la istorica reuniune de la Bruxelles și zicem că am repurtat un mare succes.

Mă sperie gîndul că oamenii nu mai cred nici măcar în lucrurile de natura evidenței iar Guvernul și Președinția se arată a nu fi capabile să depășească nici etapa măștii și a spălatului pe mîini!

Preluat: https://www.cotidianul.ro/ce-naiba-se-intimpla-cu-noi/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: