Bugetul Burduja burdușit la buget


Povestea tînărului Burduja ne poate ajuta să înțelegem cum funcționează România de azi și de ce a ajuns într-un asemenea hal. Într-o zi, în fața televizorului, gata să-mi dau palme de atîta flecăreală nebună, iresponsabilă și păguboasă pentru țară, mă trezesc cu privirea ațintită pe o figură spălăcită, obosită, cu un păr uns, pieptănat în stilul anilor ’30. Omul atrăgea atenția cu părul său uns și pentru că era al naibii de lăudăros. Parcă trăda urme de briliantină sau de mai veche întîlnire cu un șampon. Figura aceea de tînăr obosit, cu față bătrînicoasă și cu ochi vicleni îmi părea totuși cunoscută. Nu știam de unde și din ce împrejurări. Cu atît mai mult, am rămas la spusele sale, mai ales că se întrecea în limbi și complimente la adresa guvernului liberal și a norocului prăvălit peste România.

Cine Dracu’ poate spune asemenea enormități? Si cine este pupincuristul care pune cărbuni pe aceste exagerări penibile? Cînd moderatorul i-a spus, domnule ministru, mai să cad de pe scaun. Insul era și ministru!? Păi cum să nu verse el hîrdăul cu complimente? Cînd i-a zis ”domnule Burduja” m-am lămurit. Era personajul care ani la rînd bătuse televiziunile în numele studenților români plecați la studii în străinătate, era cel care făcuse o asociație, era același care încropise un soi de asociație devenită parcă partid, care a intrat apoi în PNL, era cel pe care, într-o zi, tatăl lui, bancherul Marinel Burduja de la Bancorex, îl prezentase ca pe o viitoare mare speranță a României și despre care ziarele, cele libere, au scris exact pe dos.

Iată cum își caracteriza odrasla fostul bancher Marinel Burduja: „Sebastian are doar sprijinul oamenilor care-l cunosc şi care-l apreciază. Poate tocmai de aceea este atacat într-un mod atât de josnic, pentru că nu face parte din niciun serviciu şi niciun grup de interese. Este un om curajos, aproape obsedat de dreptate, de o moralitate impecabilă şi cu valori moştenite de la neamul nostru de preoţi şi dascăli. De aici şi forţa lui de a merge înainte, indiferent de piedici. Pentru că el înţelege că lupta lui nu este despre el. Este despre România. El poate oricând ocupa cele mai înalte poziţii în mediul privat, public sau neguvernamental, oriunde în lumea civilizată. Drumul lui, dacă are unul, l-a ales Dumnezeu. E singurul pe care-L acceptă deasupra” (Revista Capital).

Am scris si eu depre junele Burduja, pompat cu insistență de tatăl său și de Antena 3 (mă rog, nu știu pe ce filieră!?). Ca să nu mă repet, n-am încotro și reproduc din textul scris în urmă cu niște luni:

”Junele Burduja a fost între inițiatorii și mobilizatorii mitingului din 10 august. Nu știu cum s-a fofilat din această mobilizare de români chemați să ocupe clădirea guvernului și să obțină anticipate (prostii mai ceva ca ale studenților legionari!). Oricum Burduja cel tînăr și lustruit a scăpat neanchetat de poliție, deși prin țările vestice, inclusiv prin Anglia, mobiliza românii plecați la muncă și promitea funcții într-un guvern care n-a apucat să intre în clădirea guvernului din Piața Victoriei. S-a dezumflat și afacerea cu fotografiile pentru 49 de euro și s-a făcut de rîs. Pentru că ne arată cîtă minte de politician are, reproduc dintr-un articol semnat de Iulia Moise în Evenimentul zilei din chiar 10 august:

”Situație controversată apărută în jurul mitingului ce va avea loc vineri, în Piața Victoriei. Platforma PACT condusă de Sebastian Burduja, despre care se știe că este un personaj controversat, vinde locuri la evenimentul organizat de diaspora, cu 49 de euro”.

Despre același Burduja, o durdulie care se tăvălea pe mocheta Parlamentului (nu pe asfaltul Ploieștilor!?) avea să spună la Antena 3 ceva care ar trebui să ne pună pe gînduri. Iată mărturisirea protestatarei de profesie Angi Ștefan despre grupul lui Sebastian Burduja:

-” Da, ideea e ca acolo sunt numai copii de bani gata, de securiști. Ei sunt foarte destepți, foarte mișto, da…. sunt destui prin țară… uite și aici o listă… (Transcrierea unei înregistrari difuzate de Antena 3 în 10.09- 2018)

Să fie agățați sau nebuni cu toții? Iată ce am mai găsit pe net după ce i-am bătut numele pe Google:

”Tianu Burduja şi fundatia sa Caesar, vârful de lance al serviciilor vechi şi noi, au încălecat şi Cotroceniul. Niciunul dintre cei prezenţi acolo nu a muncit în diaspora. După ce a fost numit de România la Banca Mondială, Tianu se intoarce acasă ca să fie viitorul nostru lider, pentru a continua dominaţia securisto-comunistă. Discursuri cu limba de lemn. Dacă vă întrebaţi cine îi finanteaza vă spun eu: Marinel Burduja, fost securist, bancher şi spagar şef în toate afacerile IT dubioase din ultimii 20 de ani. Dacă vreti să aflaşi ce ne asteaptă, ascultaţi acest video. E plictisitor, la fel de gri ca şi viitorul tinerilor din România. Sunt mulţi tineri extrem de valoroşi în diaspor, dar niciunul nu se asociazp cu Tianu Burduja li securistii lui”.


(Cristian Sima postare 18 09 2015, preluată de Evenimentul.ro).

Ei bine, acesta era personajul obosit, ajuns secretar de stat în Ministerul Finanțelor, speranța României, cum zicea tatăl său (fostul șef la defuncta Bancorex), acum retras într-o vilă de 4-5 milioane de euro pe Coasta de Azur și unde tînărul Burduja își oxigenează creierii adeseori pentru a scorni cîte o soluție financiară necesară nouă.

La respectiva emisiune, pomenită la început, tînărul Burduja dăduse fuga tocmai pentru a ne vorbi depre marele noroc prăvălit peste România după negocierile obositoare de la Bruxelles, cele la care Klaus Iohannis n-a deschis gura (poate și pentru că nu purta mască!). Din păcate, n-am transcris optimismul beizadelei financiare a Romaniei. Norocul meu a stat în faptul că peste cîteva zile am găsit pe net cam aceleași lucruri cădelnițate la tv și care erau doar o repetiție a enormităților spuse la un fel de eveniment desfășurat pe net (webinar), conceput și acesta mai mult pentru a scoate în evidență marele succes al președintelui și sumele enorme obținute de Klaus Iohannis în muțenia negocierilor nemascate de atunci.

Iată revărsarea de idei și optimism din creierul tînărului Burduja, similar cu textele președintelui și cu notițele băieților din srerviciie secrete distribuite presei și reproduse cu suficientă acuratețe:

România este în faţa celei mai mari oportunităţi de dezvoltare din ultimii 30 de ani, iar sumele care vin de la Uniunea Europeană (UE) „sunt realmente copleşitoare”, a declarat, marţi, într-o dezbatere de specialitate, Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

„România este în faţa celei mai mari oportunităţi de dezvoltare din ultimii 30 de ani. Sumele care vin înspre noi sunt realmente copleşitoare. Prin capacitatea administrativă pe care o avem trebuie să ne mişcăm super bine să putem să tragem aceste sume. Avem cadrul financiar multianual european 2021 – 2027, programele operaţionale aferente. Avem Programul Next Generation la nivel european, de relansare, unde vor fi zeci de miliarde pe care România va trebui să le tragă foarte repede. 70% din sumă va trebui angajată în primii doi ani, până în 2022. Avem Green Deal, Pactul Ecologic European pe care România, într-un gest de mare curaj, şi l-a asumat şi după declanşarea pandemiei. Mai avem Just Transition Mechanism, prin care se vor finanţat exact genul de investiţii şi trebuie să avem grijă să nu existe suprapuneri. O parte dintre problemele României din trecut au rezultat din suprapunerea diverselor programe de finanţare”, a spus Burduja.

„(…) trebuie să avem grijă să venim în complementaritate cu schemele europene, schemele de la buget, cum este Schema 807 sau 332, şi să mergem împreună. Sigur, în sine, o serie de domenii nu sunt eligibile pe aceste scheme şi asta e reglat pe nivel european, inclusiv prin prisma criteriilor de mediu. Pentru economia circulară, eu mă aştept să fie fonduri generoase de Just Transition Mechanism. Ceea ce am încercat să facem este să ţinem uşa larg deschisă la Ministerul Finanţelor Publice. Orice investitor are o întrebare sau îşi doreşte să aplice sau este în proces de aplicare şi mai are o nelămurire are uşa larg deschisă la echipa tehnică condusă de doamna Avram (Irina Avram, director general al Direcţiei Generale Ajutor de Stat, n.r.) şi la mine oricând. Este o abordare diferită şi avem toată deschiderea şi am tot interesul să angajăm aceşti bani despre care am vorbit”.(Sebastian Burduja)

Preluat: https://www.cotidianul.ro/bugetul-burduja-burdusit-la-buget/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: