Biserica Ortodoxă Rusă din Amsterdam şi-a anunţat ruptura de Patriarhia Moscovei , în ceea ce este primul caz cunoscut al unei biserici din occident care a rupt legăturile din cauza invaziei Ucrainei, relatează The Guardian.
„Clerul a declarat în unanimitate că nu mai poate funcţiona ca parte a Patriarhiei Moscovei şi să ofere un mediu sigur din punct de vedere spiritual pentru credincioşii noştri”, se arată în declaraţia potsată pe site-ul lăcaşului de cult.
„Această decizie este extrem de dureroasă şi dificilă pentru toţi cei implicaţi”.
Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, un aliat de încredere al lui Vladimir Putin, a refuzat să condamne decizia Kremlinului de a invada ţara vecină, numind „forţe malefice” oponenţii Rusiei din Ucraina. Într-o predică de duminică săptămâna trecută, el a mai spus că paradele gay pride organizate în Occident au fost una dintre cauzele războiului din Ucraina. Declaraţia bisericii din Amsterdam spune că parohia ortodoxă rusă Sf. Nicolae din Myra i-a cerut arhiepiscopului rus al Eparhiei Olandei, cu sediul la Haga, să acorde bisericii o „demitere canonică”.
Clerul parohiei a declarat că au solicitat să se alăture Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, care este considerată o rivală a Bisericii Ortodoxe Ruse. Poziţia lui Khiril faţă de război a provocat îngrijorare în rândul unor preoţi ortodocşi care se opun invadării unei ţări deseori menţionate în cercurile religioase drept „naţiune soră”, relatează Adevărul.
Biserica Ortodoxă Rusă din Amsterdam, formată din patru preoţi şi un diacon, una dintre cele mai mari comunităţi ortodoxe din Ţările de Jos, critică invazia Rusiei în Ucraina âncă de la început. Săptămâna trecută, ei au anunţat că nu vor mai menţiona numele Patriarhului Kirill în liturghia lor din cauza sprijinului său pentru invadarea Ucrainei.
„Noi, ca preoţi ai Parohiei Sf. Nicolae din Amsterdam,