Membrii Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” au filmat în timpul reconstituirii istorice a Manevrelor Militate Regale, acțiune desfășurată în perioada 24-25 august 2021, pe Transalpina – Drumul Regelui, un material video dedicat intrării României în Primul Război Mondial, din care vă prezentăm astăzi câteva secvențe. Filmările au fost realizate în Pasul Urdele și stațiunea montană Râncă, în premieră pentru reconstituitorii de istorie, pe cea mai înaltă șosea din România.
În urmă cu exact 105 ani, în noaptea din 27-28 august, România intra în Primul Război Mondial alături de Antanta, cu un total de patru armate, dintre care trei dispuse pe linia Carpaților și una în zona de sud a țării. Pentru că România nu trecuse încă la vremea aceea la calendarul gregorian (pe care îl folosim astăzi), ziarele care titrau pe prima pagină „România a declarat război!” poartă data de 16 august 1916.
Proclamaţia Regelui Ferdinand I, semnată în data de 15/28 august 1916, la intrarea României în război a fost păstrată de istorie: ”Războiul care de doi ani a încins mai strâns hotarele noastre a sdruncinat adânc vechiul aşezământ al Europei şi a învederat că pe viitor numai pe temeiul naţional se poate asigura viaţa paşnică a popoarelor. Pentru neamul nostru el a adus ziua aşteptată de veacuri de conştiinţa naţională, ziua unirii lui. După vremuri îndelungate de nenorociri şi de grele încercări, înaintaşii noştri au reuşit să întemeieze Statul Român prin Unirea Principatelor, prin războiul independenţei, prin munca lor neobosită pentru renaşterea naţională.
Astăzi ne este dat nouă să întregim opera lor, închegând pentru totdeauna ceiace Mihai Viteazul a înfăptuit numai pentru o clipă:unirea Românilor de pe cele două părţi ale Carpaţilor.
De noi atârnă astăzi să scăpăm de sub stăpânirea străină pe fraţii noştri de peste munţi şi din plaiurile Bucovinei, unde Ştefan cel Mare doarme somnul lui de veci.
În noi, în virtuţile, în vitejia noastră, stă putinţa de a le reda dreptul ca într-o Românie întregită şi liberă de la Tisa până la mare, să propăşească în pace potrivit datinilor şi aspiraţiunilor gintei noastre.
Români,
Însufleţiţi de datoria sfântă ce ni se impune, hotărâţi să înfruntăm cu bărbăţie toate jertfele legate de un crâncen război, pornim la luptă cu avântul puternic al unui popor care are credinţa neclintită în menirea lui.
Ne vor răsplăti roadele glorioase ale izbândei.