Ziarele și televiziunile au izbutit să umfle scandalul provocat de moartea lui Mototolea pînă la implicarea președintelui Iohannis. În stilul său de a se spăla pe mîini de orice subiect, problemă sau dosar, acesta a cerut poliției să lămurească lucrurile. Iar șefii Poliției, unși bine cu toate uleiurile schimbărilor, dar și speriați de posibile măsuri ale ministrului, au ieșit la rampă fără să spună nimic. Și au scăldat-o, fără să aibă curajul să explice sau să contreze aberațiile promovate de presă. Am mai scris.
Sporul de toxicitate de la Omoruri
Cîteva site-uri și televiziuni, mari consumatoare de știri pe surse de la Serviciul de omoruri al Poliției Capitalei, au intrat într-un joc partizan. Polițiștii de la Omoruri, conduși de comisarul șef Radu Gavriș, beneficiari ai unor sporuri de toxicitate de 50 % din salariu (vorba ceea, și morți, și cauzele, și dosarele lor put ca dracul!), s-au angajat într-un război împotriva conducerii Poliției Capitalei (unde Gavriș este director general adjunct!) Scopul? Promovarea comisarului care susține sporurile de toxicitate, aflat în grațiile jurnaliștilor de peste tot, cărora le furnizează ponturi, știri și materiale.
Ultima lucrătură a comisarului-șef Radu Gavriș o constituie distribuirea înregistrărilor difuzate de ziarul Adevărul. Reporterul a luat filmulețul și informațiile celor de la omoruri pe nemestecate și a lansat atacul menit să ducă la debarcarea conducerii Poliției Capitalei. Numai că elanul investigativ al celor de la Adevărul se dovedește a fi doar un pretext de întărîtare. După toate datele furnizate de către cei care au livrat înregistrările, acestea au fost ridicate de un comisar de la Serviciul Omoruri, condus de Radu Gavriș. Mai exact, înregistrările de pe camerele din zonă au fost ridicate de comisarul șef Bogdan Trandafir, șef de birou la Serviciul Omoruri, pe bază de legitimație, deși din cîte știm, nu există un dosar deschis în legătură cu întîlnirea dintre familia Mototolea și conducătorii Poliției în vederea derulării procesului de înhumare. Întîlnirea a avut loc, dar dosarul legat de aceasta încă nu a fost deschis și nu avem vești despre existența unei Ordonanțe pentru ridicare de probe, emisă de Parchet la solicitarea celor de la Omoruri. Asta dacă nu cumva, în baza unei înțelegeri între procurori și polițiștii de la Omoruri, așa ceva a fost deja pus în mișcare și este ținut în mare secret!
Coarnă: Radu Gavriș s-ar fi opus unor percheziții
Dacă șeful de birou de la Omoruri, comisarul șef Bogdan Trandafir, le-a ridicat și înregistrările au ajuns la dispoziția presei nu mai rămîne decît de tras concluzia că tot cei de la Omoruri au oferit explicațiile și interpretarea imaginilor. Cine au zis ei că este pe înregistrare, aceia au fost preluați de ziariștii de la Adevărul și deferiți publicului. La o privire atentă, nimeni nu poate recunoaște pe cineva. Dacă ar fi zis că a trecut FBI-ul, FBI-ul era! Alți jurnaliști mai precauți le-au mai dres și le-au mai corectat. Alții le-au agravat. După gust și interes!
Scriam într-un alt editorial despre războiul dintre cei de la Serviciul Omoruri, condus de comisarul-șef Radu Gavriș, și sprijiniți, de o parte din mass-media, beneficiară de știri pe veresie.
Din păcate, la conferința de presă de joi, ora 14, de la sediul Poliției, secretarul de stat Bogdan Despescu și Liviu Vasilescu, șeful Poliției, n-au spus absolut nimic. Au scăldat-o! De teama tărăboiului stîrnit de unele site-uri și televiziuni, ne-au făcut doar teoria muncii polițiștilor și ne-au oferit garanții verbale asupra onestității lor. Numai n-au jurat cu mîna pe inimă că nu au nici un fel de combinație cu țiganii. Probabil, se tem de măsurile care ar putea fi luate în urma unui control ajuns la final. N-au avut curajul să spună nici un detaliu despre întîlnirea cu reprezentanții familiei Mototolea (zis Pian), întîlnirea fiind și legală și necesară și eficientă. În urma ei, a fost evitat un pericol și un scandal cu violență. Au preferat să înghită povestea ridicolă cu întîlnirea nocturnă într-o biserică decît să demonstreze circumstanțele discuției, inclusiv locul înțelegerii cu reprezentanții familiei Mototolea.
Cît privește folosirea unui număr semnificativ de jandarmi, pentru a preveni izbucnirea unor violențe, mai ales că circulau informații despre răzbunări și participarea a mii de oameni din toată țara, iarăși nu este un cap de acuzare care să depășească valurile provocate de ziare și televiziuni. Derularea procesiunii funebre trebuia convenită cu familia Mototolea, iar mobilizarea jandarmilor era și ea obligatorie pentru a preveni degenerarea înmormîntării.
De unde vin știrile și revolta jurnaliștilor? Sunt legate de felul în care s-a desfășurat procesiunea cu pricina? Sau din aceleași surse din care au primit și înregistrările ridicate de comisarul șef Bogdan Trandafir? Nu cumva întreg scandalul și celelalte povești despre operațiune sunt dirijate dintr-un singur loc? Adică de la Servicul Omoruri și de la șefii acestuia, agitați de riscul pierderii sporului de toxicitate?
Cu siguranță, jurnaliștilor nu le-a fost explicată însă povestea intervenției de la Complexul Europa, din 31 iulie, coordonată de șeful, același comisar-șef Radu Gavriș, feblețea ziaristelor de televiziune. În data de 31 iulie 2019, Știrile Protv difuzau următoarea știre:
”Aproximativ şapte sute de poliţişti şi 250 de jandarmi participă, miercuri, la un control în Complexul Europa din Bucureşti, fiind vizate infracţiuni de natură economică şi judiciară. Percheziţii au loc şi la locaţii din judeţele Ilfov şi Ialomiţa. Activitatea infracţională a fost monitorizată încă din luna februarie, iar o sută de persoane vor fi duse la audieri.
«Aproximativ 700 de poliţişti, din toate structurile Poliţiei Capitalei, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, acţionează într-un complex comercial situat pe raza sectorului 2. Acţiunea are loc în cadrul unui dosar ce vizează săvârşirea mai multor infracţiuni, atât de natură economică, cât şi judiciară», a transmis, miercuri, Poliţia Capitalei”.
Polițiștii și jandarmii adunați dau cifra de 950. Adică, aproape o mie de oameni au fost folosiți pentru combaterea infracțiunilor economice de la Europa! Să te minunezi, nu alta, mai ales că Ziare.com (organ și al celor de la Omoruri) scrie:
” La începutul lunii iulie, a fost luata decizia de a acționa, iar data acțiunii complexe a fost fixată pentru 31 iulie. La ea au participat aproximativ 700 de polițiști din cadrul Direcției Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, sub supravegherea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 2, si 250 de jandarmi…..Dupa finalizarea operatiunii, cei trei proprietari ai terenului pe care se afla Complexul Europa s-au apucat de curatenie. Unul dintre ei a finalizat demolarile si evacuarea molozului. La ceilalti doi, operatiunile sunt in curs”. (Ziare.com, 6 sept.2019).
Nu știu ce ați înțeles din acest fragment de știre pozitivă de pe Ziare.com? Întreaga operațiune de curățenie de la Complexul Europa din Capitală a avut loc după o sentință definitivă obținută de proprietarii Maria Salitră și Dumitru Nicolae- Niro privind propriteatea asupra terenurilor din respectivul complex. Numai că preluarea terenurilor nu s-a efectuat de un executor judecătoresc și de un reprezentantul primăriei, ci pe cheltuiala și cu eforturile Poliției Capitalei, după ce aceasta a mai și pregătit terenul cu o lună înainte. După unele informații, ministrul de atunci, Carmen Dan, i-ar fi cerut comisarului-șef Radu Gavriș să conducă operațiunea, iar acesta ar fi emis dispoziția (care ar trebui să existe!). Drept pentru care, vreme de 60 de zile, Radu Gavriș a mobilizat sute de oameni pentru gestionarea curățirii de terenuri, socotite de Poliție ca fiind „Zonă de siguranță specială”.
Și proprietarii s-au ales cu terenurile golite de cașcarabete, Poliția Capialei a raportat un succes și a cheltuit sume importante într-o operațiune de așa-zis cadou acoperit de lege.
Încep să iasă la iveală diverse interese și alunecări ale oamenilor din poliție. Disputele dintre ei nu fac decît să sporească transparența unor operațiuni dubioase sau misterioase. Ceea ce nu este rău!
Scandalul provocat de moartea și de înmormîntarea lui Mototolea a scos la lumină nu doar clanurile ci și ambițiile de putere din Poliția Capitalei și, pe alocuri, au umplut-o de sînge! Din păcate, cam același lucru se petrece și cu jurnaliștii de la televiziunile și ziarele folosite pentru umflarea și direcționarea scandalului!
Scandalul poliției în cazul Mototolea (Pian) este primul mare scandal generat tot de polițiști cu ajutorul ziariștilor interesați sau păcăliți.
Preluat: https://www.cotidianul.ro/moartea-lui-mototolea-sifoneaza-politia-si-presa/