Fiecare își cunoaște prietenii, amicii, neamurile și dușmanii după tot felul de semne. Eu îl citesc pe Klaus Iohannis după privire, după cum este organizat evenimentul la care participă, după cum strînge din măsele și după cît de tare îi ies oasele din fălci. Drept pentru care mă declar contrariat de aniversarea montată la Vila Florica, aniversare deschisă cu ”Bună ziua, dragi liberali!”
Dacă sunteți liberali presupun că ați citit din primele cuvinte tonul drăgăstos al unui mesaj prezidențial de la un președinte căruia i-a păsat de PNL ca elefantului de un meteorit prin Constelația Vega. A fost Klaus Iohannis liberal în fibră cum sunt și eu meteorit și i-a păsat de PNL cum îi pasă lui Maduro de republicanii americani. A numit președinte la PNL pe cine i-a plăcut, de la Alina Gorghiu la Raluca Turcan, de la Vasilică Cîțu la Nicolae Ciucă, toți niște luminați și atașați de ideologia și de valorile liberale ca și președintele de onoare al FDGR. A măturat din partid pe cine a vrut și a sprijinit pe cine i-a cîntat în strună. Așadar, o declarație de dragoste din chiar deschiderea unei aniversări organizată în grabă, ca și cuvîntarea de la Ziua asistentelor și a moașelor, trebuie să ne spună ceva mai mult. Adică altceva decît a spus cu „Bună ziua, dragi liberali!” Oare ce? Nu cumva aniversarea a 147 de ani de la ce el n-a aniversat niciodată are o legătură cu fantomatica postare a generalului în rezervă premierul Nicolae Ciucă? Ca din senin, adică pe un cer înnorat, s-a trezit dînsul să scrie că dă 1,1 miliarde lei ca măsuri sociale și economice? Să mă iertați dacă acest 1,1 miliarde mă trimit cu gîndul la suta de lei a lui Nicolae Ceaușescu. Și atunci, pomana era făcută de frică și cu speranța unei liniștiri a populației nemulțumite. Nu cumva premierul a scos pe Facebook 1,1 miliarde lei pentru că a primit pachete de informații că lucrurile merg prost, că populația este nemulțumită, că scumpirile au enervat populația nevoiașă, că mulțimea de măsuri vrăjitorești topite pe drum și dispărute în ceață a devenit o tehnică de manipulare și de calmare a nervilor, ușor detectabilă și pentru surdo-mutul mahalalei. Și Ciucă, dă-i cu miliardul, și Iohannis, dă-i cu „dragi liberali”, și Ciolacu, dă-i cu taxele pentru cei bogați, și gata, nu se mai umple Piața Victoriei și spiritul liberal „prin noi înșine” triumfă.
Iată cîteva fragmente din ce le-a transmis președintele „dragilor liberali”:
”Din 2020, traversăm o perioadă extrem de dificilă, cu numeroase provocări și crize succesive sau chiar suprapuse”.
(Crizele succesive se cunosc, România adăugîndu-le și pe cele suprapuse prin ghinionul de a avea parte de o succesiunea de premieri căzuți în cap prin parlament)
”În mod evident, este, ușor, relativ ușor de guvernat în perioade de prosperitate, când lucrurile decurg normal, dar infinit mai dificil când trebuie să ghidezi țara în vremuri tulburi, cum a fost pandemia de COVID-19 sau actuala criză de securitate generată de războiul purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Dar indiferent de cât de greu a fost, de cât de însemnate au fost costurile electorale, un singur partid, demn de istoria și tradiția sa, și-a asumat, fără ezitare, responsabilitatea guvernării – Partidul Național Liberal”.
Afirmație trasă grosolan din condei. Nu doar „un singur partid, demn de tradiția și istoria sa” și-a asumat, fără ezitare, responsabilitatea guvernării -Partidul Național Liberal!” N-a cîștigat alegerile, iar guvernarea le-a fost dată prin sprijinul președintelui și împotriva celor carotați de acesta.
”În definitiv, PNL a rămas același partid autentic, care nu și-a abandonat niciodată în cei aproape 150 de ani de existență doctrina, crezul sau valorile. «Prin noi înșine» este și astăzi deviza care arată hotărârea liberalilor de a se implica și angajamentul ferm de a fi mereu în prim-planul politicii românești pentru oameni și pentru țară”.
Măsurile guvernului Ciucă, inclusiv ultima pomană de 1,1 miliarde lei anunțată de președintele PNL generalul în rezervă Nicolae Ciucă este o dovadă „incontestabilă” a faptului că „PNL a rămas același partid autentic, care nu și-a abandonat niciodată doctrina, crezul sau valorile”.
Corect, exact ca în jurămintele lui Păcală!
”Dragii mei,…Trecem prin momente când se impune să strângem rândurile, cum se spune, și să aducem la aceeași masă viziuni politice diferite, astfel încât guvernarea să reprezinte majoritatea românilor”.
Ați înțeles? După ce guvernul condus de liberali a făcut-o lată, iată că prin ideile luminate ale președintelui PNL a ajuns „să aducem la aceeași masă viziuni politice diferite”, adică să se îmbrățișeze cu dușmanii „poporului român!”, pupînd astfel gruparea pe care a scuipat-o și acuzat-o de trădare și corupție.
Evident, liberalii sunt rugați să înțeleagă că ”Acest lucru nu înseamnă însă nici pe departe renunțarea la principiile liberalismului. Dimpotrivă, premisele pe care tocmai le-am menționat ne conduc într-o singură direcție: România are acum șansa demarării unor schimbări cu impact pe termen lung, iar voi, liberalii, aveți responsabilitatea de a fi nucleul acestor ample reforme care vor avea ca efect modernizarea și consolidarea statului”.
Mă tem că finalul discursului aniversar conține cheia acestui eveniment. Președintele pare preocupat să calmeze spiritele și să încurajeze un partid derutat de propria incompetență:
”Dragi liberali,
Acum, prioritatea absolută este aceea de a gestiona eficient aceste crize serioase cu care ne confruntăm și să luăm cele mai bune măsuri în sprijinul populației”. ……(….)
Vă doresc să aveți parte de cea mai mare bucurie și de satisfacția cea mai de preț la care poate spera un om politic – aceea de a contribui la bunăstarea națiunii sale și de a vedea că proiectele pentru care a fost votat aduc rezultate pozitive în viețile oamenilor”.
Preluat: https://www.cotidianul.ro/aniversare-liberala-pentru-klaus-iohannis/