Comandantul batalionului Azov și-a sunat soția din captivitate: „A fost un apel scurt”

Soldații ucraineni capturați de forțele ruse după asediul de trei luni a combinatului siderurgic Azovstal sunt ținuți în condiții „satisfăcătoare”, potrivit soției comandantului batalionului, care a vorbit la telefon cu Denis Prokopenko.

Comandantul batalionului Azov a putut să-și sune soția, „un apel scurt” spune Katerina, care a precizat că i s-a spus că prizonierii nu au fost supuși violenței. Nu a fost imediat clar dacă Prokopenko a fost capabil să vorbească liber în timpul conversației.

„A spus că este „OK” și m-a întrebat cum sunt”, a spus Katerina Prokopenko pentru The Guardian marți. „Am auzit din alte surse că condițiile sunt mai mult sau mai puțin satisfăcătoare.”

Cel puțin 1.000 de luptători ucraineni, inclusiv membri ai batalionului Azov, au fost transferați pe teritoriul controlat de Rusia săptămâna trecută, după ce uzina Azovstal din Mariupol a fost evacuată de forțele ruse.

Batalionul Azov a jucat un rol important în justificarea Rusiei pentru invazia sa, care a fost lansată inițial cu presupusul scop de „denazificare”. Oficialii de la Kiev au sugerat că luptătorii ucraineni ar putea fi recuperați într-un schimb de prizonieri, dar unii oficiali ruși au cerut ca aceștia să fie judecați sau chiar executați pentru acuzații de „terorism”.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii, care este implicat în monitorizarea condițiilor pentru prizonierii de război și are o politică de a nu comenta public, nu a făcut nicio declarație.

„Ei sunt hrăniți, li se dă apă. Condițiile îndeplinesc cerințele și nu au fost supuși violenței în această scurtă perioadă”, a spus Katerina Prokopenko. „Ce se va întâmpla în continuare, desigur, nu știm, dar în acest moment există terți – ONU și Crucea Roșie – care controlează situația.”

Majoritatea luptătorilor Azov răniți sunt ținuți într-o închisoare din Olenivka,

 » sursa: www.digi24.ro

%d blogeri au apreciat: