Muzeul de Etnografie Brașov a intrat în rândul marilor muzee ale lumii, prin achiziționarea unei instalații de tratare în mediu anoxic (lipsit de oxigen) a obiectelor de patrimoniu. Investiția a fost posibilă datorită sprijinului Consiliului Județean Brașov, informează un comunicat al muzeului.
„Muzeul poate oferi ca serviciu dezinfectarea prin anoxie a o obiectelor de colecție ale publicului larg, ale colecționarilor și ale altor instituții muzeale. Procedeul previne infestarea expozițiilor de bază și a expozițiilor itinerante, prin tratamentul preventiv al obiectelor care urmează să fie expuse sau depozitate. Instalația este mobilă, cântărește doar 85 de kg și dispune de roţi, astfel că poate fi mutată în toate spațiile muzeului, dar şi în secțiile noastre exterioare: Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului din Piaţa Sfatului, Muzeul Etnografic «Gheorghe Cernea» din Rupea şi Muzeul Etnografic Săcele. Procedeul este unul inovator și non-invaziv, fiindcă nu afectează țesutul obiectului și nici nu poluează. Mai mult, prin acţiunea azotului aparatul opreşte procesul oxidativ al obiectelor. Din acest motiv, instalația de tratament și conservare în atmosferă controlată este astăzi nelipsită din depozitele și atelierele de restaurare ale unor mari muzee din lumea, ca Louvre, Muzeul Civilizației Egiptene din Cairo, Muzeul Palatului Regal din Torino sau Biblioteca Vaticanului”, a declarat cu această ocazie dr. Alexandru Stănescu, managerul Muzeului de Etnografie.
La rândul său, președintele Consiliului Județean, Adrian-Ioan Veștea a subliniat că investiţia contribuie la asigurarea unor condiţii optime de păstrare şi conservare a obiectelor muzeale, eliminând în totalitate potenţialii paraziţi.
„Felicit conducerea Muzeului de Etnografie pentru această achiziţie importantă pe care sunt bucuros că am reuşit s-o realizăm în perioada pandemică. Dovedim, astfel, că pe lângă priorităţile investiţionale îndreptate spre construirea Aeroportului, reabilitarea infrastructurii rutiere şi modernizarea sistemului sanitar, avem an de an resurse financiare pentru a răspunde necesităţilor din toate domeniile pe care le gestionăm,