Subțierea stratului de ozon responsabilă de o extincție în masă în urmă cu 360 de milioane de ani – Descopera.ro

Extincția din Devonianul Târziu, care a avut loc în urmă cu 360 de milioane de ani, ar fi putut să fie cauzată de creșterea cantității de raze UV care ajungeau la sol.

În istoria Pământului au fost înregistrate cinci extincții în masă majore, acestea punând în pericol mare parte din formele de viață de pe glob. Marea majoritate au cauze clare și ușor de identificat: impactul unui asteroid, activitatea geologică sau erupțiile vulcanice.

Un astfel de eveniment reușește să rămână acoperit de mister: extincția din Devonianul Târziu, care a avut loc în urmă cu 360 milioane de ani. Cercetătorii au aflat că atunci planeta noastră se încălzea după ce traversează o eră glaciară. Totuși, încălzirea nu ar fi fost îndeajuns pentru a provoca o extincție în masă, fosilele sugerează că a mai existat un element care ar trebui luat în calcul, notează Science Alert.

GALERIE FOTO

Fosilele sugerează că încălzirea a dus la o reducere temporară a stratului de ozon, cauzată de creșterea temperaturilor. Această descoperire pune într-o nouă perspectivă acest eveniment, dar ridică un semnal de alarmă pentru situația noastră actuală. Începând de la Revoluția Industrială temperaturile medii au crescut în mod constant,

 » Citește tot articolul pe www.Descopera.RO

Lasă un răspuns