Organizația English Heritage a demarat operațiune majoră pentru repararea crăpăturilor și găurilor din megaliții preistorici de la Stonehenge, în cadrul uneia dintre cele mai mari acțiuni de restaurare și conservare desfășurată în acest sit aflat în patrimoniul umanității din ultimele decenii.
Reparațiile de la Stonehenge, unul dintre ce mai faimoase monumente preistorice din lume, ridicat în urmă cu aproximativ 4500 de ani, sunt necesare din cauza procesului de eroziune, informează Agerpres.
„Patru milenii și jumătate în care au fost loviți de ploi și de vânt au creat crăpături și găuri în suprafața pietrei, iar această operațiune vitală va proteja caracteristicile care fac din Stonehenge un monument atât de distinct”, a explicat Heather Sebire, curator șef al sitului.
În cadrul acestui proiect vor fi ridicate schele pentru a permite accesul deasupra megaliților, dintre care cel mai înalt are în jur 9 metri, pentru a astupa crăpăturile și pentru a înlocui mortarul din beton, folosit pentru reparații în anii ’50 și ’60, cu mortar din var.