„În România de astăzi ea (Mariana Drăgescu) este un simbol; despre ea se scrie în presă și în cărți”… așa se încheie una dintre cărțile dedicate aviatoarelor Escadrilei Albe.
Mariana Drăgescu se stingea în ziua de 24 martie 2013, la venerabila vârstă de 101 ani, întregind Escadrila Albă în cer. Au urmat șapte ani de uitare, deși mai mereu amintită în presă și-n cărți, mormântul ei, cu greu putând să-l numim loc de veșnică odihnă, rămânând fără cruce la căpătâi preț de mai mulți ani, fără o lumânare aprinsă în sâmbetele morților, sau de Ziua Eroilor, fără onoruri militare cuvenite celei care a scris rânduri întregi în paginile de istorie ale aeronauticii românești.
Pe 24 martie 2021, se împlinesc 8 ani de când aviatoarea Mariana Drăgescu a trecut la cele veșnice, iar locul său de odihnă, din Cimitirul Militar Ghencea III, nu mai este o movilă de pământ, sub care stă scrisă istoria Escadrilei Albe. Prin strădania unor oameni de care ne leagă o sinceră prețuire, la inițiativa Asociației cultural-istorice „Dumitru și Maria Pleniceanu” și Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, o cruce și pala unei elice de avion veghează somnul de veci al temerarei aviatoare.
Astăzi puteți să-i aduceți un gând de recunoștință, sau o floare la căpătâi și lumină celei care, alături de camaradele sale din Escadrila Albă… „nu s-au întors niciodată din drum”!
Conducerea Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” a fost astăzi prezentă la mormântul temerarei aviatoare, aducând onorul cuvenit, în replicile istorice ale uniformelor militare purtate de regii Carol I, Ferdinand I și Mihai I. Monarhia nu își uită eroii!
Am reeditat cu ocazia împlinirii celor 8 ani de la trecerea în eternitate și cartea poștală în memoria aviatoarei Mariana Drăgescu, realizată de Asociația de reconstituiri istorice „Ferdinand I”.
SEMPER FIDELIS PATRIAE!
prof. ANDREI POPETE PĂTRAȘCU
2021-03-24