Arhivele Naționale ale României au publicat pe pagina de socializare a instituției fotografii și documente inedite despre dezastrul provocat de cutremurul din 4 martie 1977. Printre acestea se numără și „stenograma ședinței din 5 martie 1977 a Comitetului Politic Executiv privind măsurile ce trebuiesc luate pentru înlăturarea efectelor cutremurului din 4 martie 1977 și normalizarea situației din țară”.
FOTO (sus): 1977, martie. București. Nicolae Ceaușescu dând indicații lângă blocul „Nestor”. (ANR, SANIC, Fond CC al PCR-Albume Fotografice-Nicolae Ceaușescu-Activități în țară, albumul 2, vol. I/1977, fotografia 18)
Într-o noapte liniștită de primăvară în anul 1977 s-au descătușat energii telurice ce au mutilat orașe si au schimbat destine. Pentru a cunoaște mai bine ce s-a întâmplat atunci, vă punem la dispoziție câteva documente din fondul CC al PCR. Acestea ilustrează distrugerea unor blocuri de locuințe din București și ne informează asupra pierderilor de vieți omenești sau a manierei în care au reacționat autoritățile.
La data producerii cutremurului, Nicolae Ceaușescu se afla în vizită oficială în Nigeria. Din cauza întreruperii curentului electric în Capitală, serviciile de comunicații nu au funcționat câteva ore. Inițial, știrile au fost confuze și se credea că pierderile sunt mult mai mari. Sosit în țară în dimineața zilei de 5 martie 1977, Nicolae Ceaușescu a participat la ședința Comitetului Politic Executiv în care s-a analizat situația și s-au stabilit măsurile ce trebuie luate pentru salvarea vieților oamenilor prinși sub dărâmături, ajutorarea sinistraților și înlăturarea efectelor cutremurului (ANR, SANIC, Fond CC al PCR-Secția Cancelarie, dosarul 18/1977, filele 13-16 v).
În timpul cutremurului, ce a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, blocurile „Scala”, „Dunărea”, „Nestor” „Continental” etc. s-au prăbușit și mii de persoane au fost prinse sub dărâmături. Salvarea lor s-a făcut cu ajutorul militarilor, iar operațiunea a continuat mult peste limita estimată de supraviețuire.