Obiecte cu poveste – descoperite dupa mai bine de un secol

Membrii asociatiei Prospectorii Istoriei ne prezintă câteva din obiectele autentice care au aparținut soldaților care au luptat în primul război mondial pe Valea Trotușului și Valea Oituzului. Acestea au fost recuperate de pe câmpul de luptă al acelor vremuri, iar după mii de ore de curățare și restaurare, acesti oameni le pun în valoare prin expozițiile tematice în muzee de istorie din România și la expoziția permanentă care poate fi vizitată gratuit la sediul asociației.

Accesorii corturi militare

În primul război mondial, corturile militare erau folosite pentru adăpostul soldaților, rațiilor de mâncare, armamentului și muniției în condițiile de vreme capricioasă (ploi, ninsori, vânt puternic și soare). Erau amplasate corturi atât în zonele de campare a soldaților care se aflau în drum spre locurile de bătălie sau acolo unde războiul era static, dar și pe linia intai a frontului, în special pentru gradele superioare ale armatelor. În imagine sunt diferite tipuri de cuie și inele de cort descoperite pe linia frontului din Valea Trotușului și a Oituzului.

Accesorii din corturile militare 1916-1918
Unelte din echipamentul militar

Unelte utilizate de combatanții din toate armatele participante pe frontul din Moldova: armata română, rusă, austro-ungară și germană.
– scule pentru reparații și reglaj pentru diverse echipamente de luptă;
– unelte folosite de pionieri/geniști pentru realizarea tranșeelor și a altor fortificații
– târnacoape;
– piolete și topoare;cazmale și lopeți.
Ceea ce cunoaștem din cărțile de istorie despre marele război nu este complet.
Toate armatele participante au fost nevoite să dezvolte o adevărată industrie chiar pe linia frontului: începând de la logistică, crearea fortificațiilor, până la ateliere de reparații pentru echipamentele militare de luptă: reparații și reglaj armament ușor, artilerie, chiar reparații elemente de uniformă, fie din materiale textile, fie din piele. Războiul nu a reprezentat doar împușcături și moarte, ci și o organizare militară planificată până la ultimul detaliu.

Unelte militare
Obiecte care au făcut parte din uniforma militară

Ținuta militară, fie că aparținea soldaților sau gradelor mai înalte din ierarhie, era considerată și atunci de o importanță majoră. Diferitele însemne militare au fost pierdute în toiul luptelor de către purtători, o parte din acestea prezentând lovituri cauzate de gloanțe, schije de obuz sau baionete.

 » Citiți întreg articol în magazinul istoric 1859.eu