3 noiembrie – Ziua Vânătorilor de Munte

Astăzi se împlinesc 104 ani de când o nouă armă a fost înființată în cadrul Armatei Române, arma Vânătorilor de Munte. Pentru a marca această aniversare , Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției un amplu material despre vânătorii de munte și a prezentat uniforma de general de divizie de vânători de munte ce a aparținut generalului Leonard Mociulschi. 

Redăm postarea Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”: 

„Astăzi se împlinesc 104 ani de când o nouă armă a luat ființă în armata noastră, arma vânătorilor de munte. Nașterea acestei noi arme a fost semnată prin Ordinul Nr. 294 din 3/16 noiembrie 1916 al Marelui Cartier General care stipula transformarea Școlii de Schiori din București în Corpul Vânătorilor de Munte, corp ce ar fi trebuit să aibă în organizare trei batalioane, fiecare cu câte trei companii. Adunarea și organizarea acestui corp, s-a făcut în cazarma Regimentului 4 Roșiori «Regina Maria» ce își avea sediul nu departe de unde muzeul nostru se regăsește în momentul actual. Pe 29 decembrie 1916/ 9 ianuarie 1917, corpul, între timp redislocat la Târgu Neamț, a fost transformat într-un singur Batalion de Vânători de Munte, însă cu forțe sporite, fiind împărțit în cinci companii de pușcași, două companii de mitraliere și o secție de telegrafie fără fir. Cu această organizare, vânătorii de munte au participat la luptele anului 1917, bătându-se la Târgul Ocna, Măgura, Cireșoaia și Coșna.

Al doilea război mondial va găsi această armă cu patru brigăzi mixte, transformate ulterior în divizii, ce au luptat în mai toate campaniile majore în care a fost implicată Armata Română din Bucovina până în Crimeea și Caucaz, apoi din Transilvania de Nord și Crișana, până în Munții Metaliferi slovaci, Carpații Albi și Podișul Boemiei.

 » Citește tot articolul pe www.Historia.RO

Lasă un răspuns