Duminică, 3 octombrie 2021, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, Asociația culturală Tătărescu și Asociația cultural-istorică Pleniceanu organizează un eveniment de istorie vie dedicat împlinirii a 105 ani de la înființarea Ordinului Militar de Război „Mihai Viteazul”, cea mai înaltă distincție militară de război a României.
Evenimentul se va desfășura începând cu ora 12.00, la Biserica „Mihai Vodă” din București (str. Sapienței nr. 3), fostă mănăstire ctitorită de domnitorul Mihai Viteazul, sediu al cavalerilor Ordinului Militar „Mihai Viteazul”, locul în care aceștia depuneau jurământul de credință.
Instituit de Regele Ferdinand I în Războiul de întregire din 1916-1919, prin Înaltul Decret nr. 2968 din 26 septembrie 1916 și ratificată prin Înaltul Decret nr. 3249 din 21 decembrie același an, ordinul era destinat a răsplăti „faptele excepționale de război ale ofițerilor care s-au distins în fața inamicului”. Conform articolului 1 acesta era organizat pe trei clase III, II și I – cu precizarea expresă că „nimeni nu poate obține o clasă superioară dacă nu este decorat cu clasa III”, conform Monitorului Oficial, nr. 223 din 25 decembrie 1916.
Ordinul Militar de Război „Mihai Viteazul”
Intrarea României în Primul Război Mondial (15 august 1916), a impus adaptarea sistemului de decoraţii existent la noile cerinţe, deoarece, conform regulamentelor existente, ordinele „Carol I” şi „Coroana României” nu aveau prevăzute şi însemne „de război”, aşa cum avea ordinul „Steaua României”. Desfăşurate pe un front cu mult prea lung pentru efectivele sale, slab dotată şi fără a avea sprijinul prevăzut din partea aliaţilor din Antantă, Armata Română, cu tot entuziasmul cu care a pornit campania, a suferit o serie de înfrângeri, iniţial în Dobrogea dar şi pe frontul din Ardeal, cu începere din a doua jumătate a lunii septembrie. Pentru a ridica moralul ofiţerilor şi trupei, dar şi pentru a recompensa vitejia şi eroismul manifestat pe câmpul de luptă, regele Ferdinand instituie, prin decretul Regal nr. 2968 din 26 septembrie 1916, ordinul militar de război „Mihai Viteazul”, numele ordinului fiind el însuşi elocvent pentru idealul în numele căruia se ducea războiul: înfăptuirea unităţii naţionale.
Deşi respectivul decret regal este „operant” (primele decorări cu noul ordin datând din 28 noiembrie 1916), în 21 decembrie se dă un nou Înalt Decret, nr. 3249, prin care se rectifică vechiul text de instituire. Conform acestora, ordinul era organizat pe trei clase, se acorda „exclusiv pentru fapte excepţionale de război ofiţerilor care s-au distins în faţa inamicului” şi nu se putea conferi decât începând cu clasa a III-a.