Nu în toate situațiile putem fi duși cu vorba! Nu toate situațiile rămîn în varianta explicațiilor lui Dan Barna. Patinajul lui mental,uneori, salturi, alteori, piruete și țopăieli, trece spactaculos, amețitor sau enervant pe lîngă subiect. Nu este ca în povestea aia cu vrăjit populația pe seama revenirii la normalitate de la 1 iunie. Vine Cîțu și promite, iese Iohannis și zice, pofta-n cui! Și gata, trecem mai departe. Și omul rămîne cu ochii la cer ca rața la avion. Acum este vorba despre bani. Banii pe care ni i-a repartizat Comisia Europeană și pe care ni i-a fluturat Klaus Iohannis îmediat după reuniunea de la Bruxelles, cînd de pe culoarele briocraților, ne-a spus că el a izbutit să obțină 80 de miliarde pentru țară.
Domnule Iohannis, unde au dispărut – atenţie! – 50 de miliarde de euro?
Care 80 s-au făcut 30 și care 30 din planul de reziliență se redimensionează în funcție de aprobarea proiectelor pe care le înaintăm. Și ca să dovedim că suntem cretini pînă la capăt, am pus la Fonduri Europene un personaj pe care nu pot să-l descriu fără să mă enervez. Este vorba despre Cristian Ghinea care a trăit o vreme din tot felul de planuri și proiecte pentru Moldova și estul Europei. Și care Ghinea este autorul acelui nenorocit de zero fonduri europene de pe vremea guvernului Dacian Cioloș. Probabil că n-au fost zero absolut. Adică zero, virgulă zero-zero! Om fi luat ceva, dar, mult prea departe față de cît ar fi trbuit și am fi putut.
Atenție! Treizeci de miliarde de iluzii!
Lătrău de profesie ca și colegii săi din USRPLUS, Cristian Ghinea zice că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu a fost respins de Comisia Europeană. Se negociază doar! Adică se îmbunătățește. Este modificat pentru a fi la standardele (criteriile) birocrației europene. Se poate! Sunt gata să cred că o echipă, o ceată, chiar o bandă de tehnicieni și politicieni se chinuie să rafistoleze (pigulească, adapteze etc) acest plan (PNRR) pentru a nu fi respins. Sau pentru a nu rămîne numai jumătate din el.
Ce vreau să spun? Că dacă luăm în calcul ce spune Alina Mungiu Pippidi despre Cristian Ghinea în 2016, cea alături de care Ghinea făcut primii pași în viața publică, ar trebui să ne alarmăm.
”Cristian Ginea care a înlocuit-o pe Aura Răducu (expert european în fonduri europene), fără să fi lucrat o zi în acest domeniu, este şi el un specialist al contractelor cu statul, de altă factură însă. Cristian Ghinea este un favorit al unei specii particulare de contracte de stat, cele cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Fără nicio competenţă pe zona post sovietică, nici măcar lingvistică, ONG-ul său şi al partenerului său, Ciprian Ciucu, CRPE, e cel prin care MAE a ales să facă politica statului român pe proiectata frontieră iluzorie a NATO, adică în Moldova, Georgia şi Ucraina”.
Asta era în 2016. Acum, aceeași Alina Mungiu Pippidi scrie despre Cristian Ghinea lucruri care trebuie să ne pună și mai tare pe gînduri.
”Cristi Ghinea, care a reușit să scoată de pe liste oameni aleși de useriști ca să îi pună pe ai lui fără nici o consecință. Dacă Ghinea a fost în stare să strîngă o rețea de oameni numai pe promisiuni de funcții viitoare cînd a fost la USR și să îi facă o masă de manevră imaginați-vă puțin ce poate face cu PNRR. Cîte autostrăzi o să construim sau canalizări de școli vom vedea – ce e cert e că se va crea o structură redutabilă de patronaj, mult mai tare ca a lui Dragnea pentru că are mai mulți bani și o relație mult mai bună cu serviciile secrete și organele de anchetă”.
Să zicem că nu contează! Că Cristian Ghinea este un geniu al banilor europeni și o scoate la vopsea. Atunci de ce se tot renegociază PNRR? Chiar și Klaus Iohannis a ajuns în situația de a spune public:
”Însă, trebuie să înțelegeți că nu noi suntem în această situație, România. Toți suntem în această situație, prin noutatea și presiunea asupra noastră, având în vedere timpul foarte scurt de implementare. Una peste alta, am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern și din alte zone care lucrează pe PNRR. Vom evalua feedback-ul, primul feedback al Comisiei, vom îmbunătăți Planul. Ministerul se va prezenta din nou la Comisie cu Planul îmbunătățit și, în final, sunt convins că el va fi acceptat și vom putea să folosim acești bani. Este o sumă foarte mare, 30 de miliarde de euro. Avem șanse imense să punem în practică reforme care s-au tot amânat și avem șansa să facem investiții care până acum, tot din lipsa de bani, nu s-a realizat. Și, eu sunt foarte hotărât ca, împreună cu Guvernul, să ducem lucrurile în zona de succes”.
Deci, merge teribil de greu. Cu un nepriceput ministru, cu un președinte aerian și el în materie, care acum ne spune că a făcut și el nu știu ce o să tot corectăm. Din declarația președintelui, am aflat că ”Noi am lucrat intens și sub mare presiune”. Nu știm cît și cum a lucrat Klaus Iohannis sub presiune. Și nici ce a făcut Cristian Ghinea. Pe ocolite, am aflat, însă, că PNRR, retrimis la reviziuire, are probleme cu (și citez din Victor Negrescu):
– ”proiectele prezentate nu sunt suficient de mature pentru a fi implementate până la finalul lunii august 2026;
– reformele prevăzute nu au ținte clare sau obiective de parcurs conform cerințelor europene;
– țintele pe zona de digital și de mediu nu sunt clar definite;
– unele proiecte nu au fost susținute coerent și suficient. De exemplu, au picat finanțările pentru irigații;
– finanțările pentru zona economică lipsesc cu desăvârșire, nu există suficientă transparență privind alocările pentru autoritățile locale și societatea civilă”.
Aiurelile de mai sus sunt ale lui Cristian Ghinea? Sau ale lui Klaus Iohannis? Sau ale lui Florin Vasile Cîțu? Sau ale cui? Cine „a lucrat intens și sub mare presiune?”
Super-nasol! Și încă un lucru. Dintr-o scrisoare a lui Dragoș Pâslaru și Dacian Cioloș, trimisă Comisiei Europene, aflăm că românașii noștri (în numele grupului Renew Europe) s-au plîns Comsiei că unele state nu s-au consultat cu tineretul și cu partenerii sociali.
Iată ce spune și Dragoș Pîslaru:
„În acest moment, am informații că 13 state membre nu au ținut cont de Articolul 18 al Mecanismului de Redresare și Reziliență, care prevede că acestea trebuie să trimită Comisiei Europene un rezumat al consultărilor realizate cu parteneri sociali, organizații ale societății civile, în special organizații de tineret. Ce vor trimite, o foaie goală?”
Dragoș Pîslaru și Dacian Cioloș toarnă la Comisia Europeană cele 13 state europene care nu s-au consultat cu populația (sau cu parteneri).
Poate cineva să ne spună unde sunt rezumatele și ce consultări au avut loc în România pentru întocmirea acestui atît de trambalat PNRR? A vorbit Cristian Ghinea pe șest cu partenerii? I-a consultat la telefon? I-a ascultat Klaus Iohannis și a cerut includerea în PNRR a nevoilor formulate de ei?
Nu cumva PNRR-ul nostru este o făcătură de amatori obraznici ? Nu cumva ne paște pericolul să ne alegem numai cu jumătate sau cu o treime din suma trîmbițată de președinte?
Eu întreb! Dacă ratăm parțial sau total (greu de imaginat!) o asemenea oportunitate istorică, oare cine răspunde de numirea lui Vasilică Cîțu și a lui Cristian Ghinea? Cine îi cercetează pe cei care au „lucrat intens și sub mare presiune” pentru că au făcut un PNRR ineficient?
Adică, de tot rîsul!
Preluat: https://www.cotidianul.ro/un-plan-de-rezilienta-de-tot-risul/