În loc să avem parte de mai puțini impostori și nepricepuți, numărul lor crește văzînd cu ochii. Cei mai periculoși sunt cei din fruntea țării și a instituțiilor publice. Dominația incompetenților se consolidează pe baze politice. România devine, cu fiecare decizie, mai confuză, mai lipsită de coerență și de direcție. Oamenii promovați de PNL și de USR ilustrează trecerea la prostocrație ca tendință dominantă în politica românească. Pista de cursă lungă a impostorilor începe de la lipitul afișelor și mobilizările la mitinguri și sfîrșeste prin conducerea neprofesionistă a României. Apartenența la partide sau la servicii secrete este mai importantă decît parcursul profesional și performanța personală. Succesiunea proștilor și a nepricepuților, a inculților și a sfertodocților face modă și paralizează orice aspirație. Numirile scandaloase din ultimii 4-5 ani sunt cazuri unice ale promovării prostiei dublată de trufie. Nu mai rămîne decît instalarea cu forța a unor analfabeți la Academia Română sau în fruntea universităților de tradiție. Nu suntem prea depearte iar pericolul este enorm. Toate sunt consecințe ale politicii și democrației înțelese și practicate pe dos. „O mai rudimentară înțelegere a politicii pe aceste meleaguri și cu efecte întinse nu a fost de la stalinism încoace”, afirmă Andrei Marga în „Trecerea la prostocrație” un eseu publicat în Cotidianul și devenit referință în analiza eșecurilor din țara noastră în acești ani. Tot Andrei Marga afirma în faimosul său articol că ”În România actuală, s-a intrat într-un cerc vicios: inși incapabili se agită și „aleg” un ins depășit de funcție, care, la rândul său, abuzează de Constituție și de instituții și dă funcții neisprăviților, care trompetează cât de „bun guvern” sunt, în vreme ce țara nu a realizat cu ei decât pierderi! Din nefericire, la această oră, aici prostocrația a ajuns sistem”.
Prostocrația a devenit sistem, surogat de politică, fenomen, putere de stat dar și frînă periculoasă în evoluția societății românești. De la imbecilii propulsați de PSD pînă la domnișoarele de umplutură propulsate de actuala Coaliție PNL-USR se întind batalioanele trimise de partide să conducă țară. Să profite de ea, nu să o conducă pe căile progresului! În toți acești ani, Cotidianul a scris continuu și fără milă despre fenomen. Noi am semnalat practicile instalate cu putere de regulă, abuzurile, gafele, incoerența, nepăsarea față de valorile românești și față de istorie, mimetismul ieftin la curentele politice importate. Să nu zică unii că n-au știut. Am făcut bătături de la relatarea cazurilor și de la descrierea lor. Răspunsul a fost același. O și mai puternică promovare a proștilor în poziții de decizie. Proști la școală, proști în universități necunoscute, proști în deciziile pentru țară și aroganți în orice raport dat electoratului.
Pentru a nu lăsa demersurile noastre să se risipească pe internet, reunim în acest volum cele mai dureroase semnale trase de jurnaliștii și colaboratorii redacției Cotidianul. Materialele se constituie într-un dosar al acuzării publice, într-un document grăitor al efectelor generate de trecerea la prostocrație.
România de azi își înfruntă cu greu valul de neîncredere și eșecuri. Trista operă a celor care au condus-o și încă mai se mai agață la cîrma ei se regăsește în aceste pagini în tot dramatismul ei.
Cu acest inventar riguros al strîmbătății lumii noastre politice ar putea începe o reconstrucție. Editarea volumului „Trecerea la prostocrație” de către redacția Cotidianul își propune să se constituie ca o primă cărămidă a unui demers civic de apărare și de invitație la renaștere.
Post scriptum:
Vom ține cititorii la curent cu situația editării volumului și cu data și locul lansării acestuia!
Preluat: https://www.cotidianul.ro/un-dosar-de-acuzare-publica/